Sastojci:
Za ćute:
- 2 velika jajeta
- 3 čena belog luka, rendana
- 2 kašike seckanog peršuna
- 110 g prezli
- morska so i crni biber
Zasos:
- 1 mali crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, grubo iseckana
- 1 kašika brašna
- 120 ml suvog belog vina
- 1/2 kašičice sušene majčine dušice
- 360 ml povrtnog bujona
- morska so i crni biber
Dodatno:
- 60 ml maslinovog ulja
- seckani peršun za ukrašavanje
Recept za ćuftice u sosu od luka:
Kako biste napravili ćufte, prvo razbijte jaja u veliku posudu, dodajte rendani beli luk, seckani peršun i začinite solju i biberom, umutite zajedno, zatim dodajte prezle i promešajte. Kada se dobro sjedini, pritisnite smesu dok ne dobijete teksturu paste.
Da biste oblikovali ćufte, uzmite kašiku smese i stisnite je u rukama, a zatim je oblikujte u kuglu, veličine loptice za golf. Ako je smesa previše vlažna za rad, dodajte još prezli, ako je previše suva, dodajte malo umućenog jajeta.
Zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri i dodajte maslinovo ulje. Posle nekoliko minuta dodajte ćufte, sve u jednom sloju i ravnomerno raspoređene, pa pržite 6 do 8 minuta ili dok ne porumene sa svih strana, zatim ih izvadite iz tiganja i ostavite sa strane.
Koristeći isti tiganj na istoj vatri, dodajte seckani crni luk i seckani beli luk, neprekidno mešajući. Nakon 3 minuta, kada crni luk malo postane providan, dodajte brašno i neprekidno mešajte 2 minuta. Dodajte belo vino i sušenu majčinu dušicu, promešajte i krčkajte.
Nakon 3 minuta, kada alkohol ispari, dodajte povrtni bujon i neprekidno mešajte dok ne dobijete blago kremasti sos, oko 5 minuta, zatim začinite solju i biberom, promešajte, vratite ćufte u tiganj, sve u jednom sloju, lagano okrenite svaku tako da budu potpuno prekrivene sosom i krčkajte 2 do 3 minuta.
Prebacite ćufte u posude za serviranje, prelijte sosom od crnog luka i pospite seckanim peršunom, uživajte! Možda ćete želeti da napravite i slatko-kisele goveđe ćuftice.
Pročitajte kako se prave sočne ćufte od pilećeg i goveđeg mesa
BONUS VIDEO
StvarUkusa