Zapečene tikvice i krompir u belom sosu

Zapečene tikvice i krompir u belom sosu su lagano letnje jelo koje se brzo pravi.
Zapečene tikvice i krompir u belom sosu su pravo letnje jelo Foto: prt scr / yt / Natashas Kitchen

Sastojci:

  • 1 kg g tikvica
  • 1 kg krompira
  • 1 kašičica morske soli
  • 0,5 kašičice crnog bibera, podeljeno
  • 0,5 kašičice sušenog origana
  • 480 ml slatke pavlake
  • 150 g rendanog parmezana
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 kašike seckanog vlašca ili mladog luka, plus još za ukrašavanje
Zašto je korisno da jedete tikvice?

Tikvice su niskokalorična namirnica, bogata vitaminima i mineralima, sa malo ugljenih hidrata, proteina i masti. U 100 grama svežih tikvica ima oko 17 kalorija, 3.11g ugljenih hidrata, 1.21g proteina i 0.32g masti. Bogate su vitaminima A, C, K, B kompleksa, kao i manganom, kalijumom, magnezijumom i bakrom.

Recept za zapečene tikvice i krompir u belom sosu:

Kako biste pripremili tikvice na ovaj način, prvo u pomešajte slatku pavlaku, parmezan, 2 sitno seckana čena belog luka i 2 kašike vlašca. Tanko isecite 2 velike tikvice na kolutove debljine 6 mm. Tikvice treba iseći deblje od krompira. Veoma tanko isecite krompir na kolutove debljine 6 mm. Prebacite isečene tikvice i krompir u veliku posudu i začinite sa 1 kašičicom soli, 1/2 kašičice crnog bibera i 1/2 kašičice origana.

Poređajte povrće u posudu za pečenje dimenzija 23x33 cm, naizmenično sa tikvicama i krompirom. Ravnomerno prelijte smesu sa pavlakom preko i pospite sa parmezanom. Pecite nepoklopljeno na 200°C 40-45 minuta, ili dok krompir ne omekša. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji najmanje 10 minuta. Po želji ukrasite sa još vlašca i servirajte. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i jednostavne pljeskavice od tikvica i piletine.

Pročitajte kako se pravi pita bez kora od tikvica i šarenog povrća

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Rolovane tikvice punjene sirom i spanaćem Izvor: Instagram/ cheftomwalton

StvarUkusa