Sastojci:
- 1 kg g tikvica
- 1 kg krompira
- 1 kašičica morske soli
- 0,5 kašičice crnog bibera, podeljeno
- 0,5 kašičice sušenog origana
- 480 ml slatke pavlake
- 150 g rendanog parmezana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašike seckanog vlašca ili mladog luka, plus još za ukrašavanje
Recept za zapečene tikvice i krompir u belom sosu:
Kako biste pripremili tikvice na ovaj način, prvo u pomešajte slatku pavlaku, parmezan, 2 sitno seckana čena belog luka i 2 kašike vlašca. Tanko isecite 2 velike tikvice na kolutove debljine 6 mm. Tikvice treba iseći deblje od krompira. Veoma tanko isecite krompir na kolutove debljine 6 mm. Prebacite isečene tikvice i krompir u veliku posudu i začinite sa 1 kašičicom soli, 1/2 kašičice crnog bibera i 1/2 kašičice origana.
Poređajte povrće u posudu za pečenje dimenzija 23x33 cm, naizmenično sa tikvicama i krompirom. Ravnomerno prelijte smesu sa pavlakom preko i pospite sa parmezanom. Pecite nepoklopljeno na 200°C 40-45 minuta, ili dok krompir ne omekša. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji najmanje 10 minuta. Po želji ukrasite sa još vlašca i servirajte. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i jednostavne pljeskavice od tikvica i piletine.
Pročitajte kako se pravi pita bez kora od tikvica i šarenog povrća
BONUS VIDEO
StvarUkusa