Najbolji recept za grašak bez zaprške: Uz dodatak ovog sastojka biće savršene gustine

Saznajte kako da skuvate grašak savršene gustine uz dodatak jednog sastojka, bez zaprške.
Recept za grašak kao iz restorana Foto: Shutterstock

Ovaj recept za grašak bez zaprške je jednostavan, zdrav i ukusan. Idealno je rešenje za porodični ručak ili laganu večeru, a tajna guste i aromatične teksture leži u dodatku instant krem čorbe.

Priprema ne zahteva posebne kulinarske veštine, a rezultat je kuvano jelo čiji ukus je ravan onom iz restorana. Isprobajte ga već danas i uverite se koliko jednostavno može biti pripremiti grašak koji je gust, ukusan i pravi specijalitet u kojem će čak i najizbirljiviji uživati.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: kuvano jelo

Porcije/Količina: 4-6 porcija

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme kuvanja: 30-45 minuta

Ukupno vreme pripreme: 45-60 minuta

Težina: Lako

 Sastojci:

  • 450 g graška
  • 500 g svinjskog mesa
  • 1 crni luk
  • 1 praziluk
  • 1 šargarepa
  • 1 krompir
  • 3 čena belog luka
  • 1 kesica instant krem čorbe (od graška ili pileća)
  • Suvi biljni začin, biber
  • 1 kašičica slatke paprike
  • tucana ljuta paprika (po želji)

Priprema:

1. korak: Prženje luka

U tiganju propržite iseckan crni luk i praziluk, posolite po ukusu.

2. korak: Dodavanje mesa i začina

Dodajte meso iseckano na kockice i začinite suvim biljnim začinom, biberom i slatkom paprikom. Po želji, dodajte i tucanu ljutu papriku.

Za još bogatiji i kremastiji grašak

pred kraj kuvanja možete dodati kašiku pavlake ili jogurta pomešanu sa malo tečnosti u kojoj se grašak kuvao.

3. korak: Dodavanje povrća

Kada meso malo porumeni, ubacite sitno seckan krompir, šargarepu i beli luk. Promešajte, pa dodajte grašak i kratko prokuvajte.

4. korak: Dodavanje krem čorbe

Instant krem čorbu razmutite u pola čaše vode, pa dodajte u grašak. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri.

5. korak: Krčkanje

Nastavite da kuvate oko 30 minuta dok grašak ne omekša i zgusne se.

Ukoliko vam treba još ideja za ručak, pogledajte naš recept za najlepše varivo od sočiva.

Espreso/Stvar ukusa/Aleksandra Malko