Tanak okrugli pšenični ili kukuruzni hleb bez kvasca, simbol je meksičke kuhinje i u upotrebi je širom sveta. Koristi se kao podloga za serviranje razne hrane, najviše mesa. Najpoznatija jela sa tortiljom su takos, koji sadrži mleveno meso ili buritos u koje Meksikanci najviše stavljaju pasulj, ali i enčilada punjena raznim nadevima i potopljena u vrelo ulje. Ako vi želite da napravite tortilju, dajemo vam predlog za fantastičnu večeru za koju će vam trebati tri sastojka i nekoliko začina. Potrebno je da sve stavite na jednu, a onda i na drugu tortilju i zapečete po pet minuta sa svake strane. Kada ih poslužite uverićete se u njihovu sočnost i mekoću.
Sastojci:
- 2 tortilje
- 4 jajeta
- 170 g kačkavalja
- 1 paradajz
- so, biber, origano, peršun
Priprema:
Nauljen tiganj premažite maslacem, stavite tortilju, zatim izlijte jaja, stavite malo od svakog začina, iseckan peršun, od potrebne količine pola izrendanog kačkavalja i prekrijte drugom tortiljom. Poklopite tiganj i na umerenoj temperaturi i pecite 5 minuta. Lagano okrenite tortilju na drugu stranu, poređajte paradajz isečen na kriške, posolite i pobiberite, dodajte ostatak kačkavalja i pecite još 5 minuta, sve dok se sir ne istopi.