Enčilade su prvobitno bile meksička ulična hrana - rolovane tortilje umočene u čili sos. Kako su se meksički imigranti doseljavali u Teksas, sa sobom su donosili svoje kulinarske tradicije, prilagođavajući ih usput. Ovi ljudi, poznati kao Tejanos (Tehanos), su stvorili teksaško-meksičku kuhinju koju poznajemo i volimo.
Sastojci:
- 1/2 crnog luka
- 1 crvena paprika
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica kumina
- 1 konzerva salsa sos
- 1 konzerva pelata
- 3 šolje kuvana, iseckana piletina
- 2 šolje rendanog kačkavalja
- 2 šolje rendanog čedar sira
- 1/4 šolje sveže seckanog korijandera
- so
- 12 tortilja
Priprema:
U tiganju na zagrejanom ulju propržite seckani crni luk i papriku. Kada luk omekša dodajte mleveni beli luk i kumin i pržite još minut. Dodajte salsa sos (ostavite malo u konzervi) i pelat i kuvajte dok ne proključa. Odvojite 1/2 šolje sosa iz tiganja za prelivanje enčilade.
Usitnite piletinu, pa pomešajte sa šoljom rendanog čedara, kačkavaljem i seckanim korijanderom. Dodajte salsa sos koji ste ostavili u konzervi, posolite i sjedinite sve. Filujte tortilje, urolajte i ređajte u tiganj u kojem je sos. Prelijte enčilade sa pola šolje sosa koji ste uzeli iz tiganja i pospite sa preostalom šoljom čedar sira i kačkavalja. Pecite 10 minuta na 180°C, pa pospite seckanim korijanderom.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus