Enčilade su prvobitno bile meksička ulična hrana - rolovane tortilje umočene u čili sos. Kako su se meksički imigranti doseljavali u Teksas, sa sobom su donosili svoje kulinarske tradicije, prilagođavajući ih usput. Ovi ljudi, poznati kao Tejanos (Tehanos), su stvorili teksaško-meksičku kuhinju koju poznajemo i volimo.

Sastojci:

  • 1/2 crnog luka
  • 1 crvena paprika
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica kumina
  • 1 konzerva salsa sos
  • 1 konzerva pelata
  • 3 šolje kuvana, iseckana piletina
  • 2 šolje rendanog kačkavalja
  • 2 šolje rendanog čedar sira
  • 1/4 šolje sveže seckanog korijandera
  • so
  • 12 tortilja

Priprema:

U tiganju na zagrejanom ulju propržite seckani crni luk i papriku. Kada luk omekša dodajte mleveni beli luk i kumin i pržite još minut. Dodajte salsa sos (ostavite malo u konzervi) i pelat i kuvajte dok ne proključa. Odvojite 1/2 šolje sosa iz tiganja za prelivanje enčilade.

Usitnite piletinu, pa pomešajte sa šoljom rendanog čedara, kačkavaljem i seckanim korijanderom. Dodajte salsa sos koji ste ostavili u konzervi, posolite i sjedinite sve. Filujte tortilje, urolajte i ređajte u tiganj u kojem je sos. Prelijte enčilade sa pola šolje sosa koji ste uzeli iz tiganja i pospite sa preostalom šoljom čedar sira i kačkavalja. Pecite 10 minuta na 180°C, pa pospite seckanim korijanderom.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: stvarukusa.rs