Svaka zemlja ima neki svoj recept za musaku, ali uglavnom se pravi od krompira i mlevenog mesa. Grci u nju dodaju patlidžan i bešamel, a ovaj recept je izmenjena verzija grčke musake. Glavni sastojak jeste patlidažn, ali se filuje kupusom i slaninom i na kraju se bogato posipa sirom.Napravite jedan od najukusnijih obroka i to od sastojaka koji nisu skupi. 

  • Sastojci:
  • 2 patlidžana
  • 1/2 kupusa
  • 2 čena belog luka
  • 60 g slanine
  • 100 ml + 150 ml paradajz sosa
  • 100 g tvrdog sira
  • parmezan po ukusu
  • tucana paprika 
  • aromatično bilje 

Priprema:

Patlidžan isecite po dužini, pa posolite i ostavite sa strane nekih pola sata. Nakon toga osušite, pa poređajte na pleh obložen pek papirom. Premažite maslinovim uljem u koji ste dodazi aromatično bilje, tucanu papriku, so i biber. Pecite na 200°C oko 20 minuta. Slaninu i beli luk iseckajte, pa propržite na ulju, a onda dodajte i seckani kupus. Posolite i pobiberite, pa sipajte paradajz sos (100 ml). Poklopite i kuvajte 15 minuta. Vatrostalnu posudu nauljite, pa poređajte patlidžan, premažite paradajz sosom, pa sipajte nadev i pospite rendanim sirom. Poređajte još jedan sloj patlidžana, premažite paradajz sosom, sipajte nadev, pospite rendanim sirom i zatvorite patlidžanom. I poslednji sloj patlidžana premažite paradajz sosom, pa pospite rendanim sirom i parmezanom.Prelijte maslinovim uljem. Pecite na 180°C oko 15 minuta.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE