Muska se u svakoj zemlji pravi na drugačiji način, a kod nas su osnovni sastojci krompir i mleveno meso. Ako volite da je jedete, onda vam predlažemo da isprobate i ovaj letnji recept za musakusa patlidžanom i sočivom. Preliv od krem sira, jogurta, jaja i mleka je čini posebno ukusnom, a ne morate da budete vešta domaćica kako bi vam musaka uspela iz prvog pokušaja. Uživajte! 

  • Sastojci: 
  • 130 g sočiva
  • 2 patlidžana
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 crvena paprika
  • 3 čena belog luka
  • 2 pune kašike paradajz pirea
  • 400 g paradajza
  • 1 veza peršuna
  • 4-5 srednjih krompira
  • Za sos: 
  • 125 g rikota ili krem sira 
  • 125 g grčkog jogurta
  • 3 jajeta 
  • 100-200 ml mleka

Priprema: 

Operite sočivo, pa ga stavite u šerpu i kuvajte dok ne krene da ključa, pa smanjite temperaturu i kuvajte dok ne omekša. Ocedite. Crni i beli luk, kao i papriku sitno iseckajte. Isecite i krompir i patlidžan na kolutove. U većem tiganju zagrejte ulje, pa poređajte patlidžan po dnu. Pržite dok ne omekša. Izvadite patlidžan, pa u isti tiganj sipajte još malo ulja, pa propržite crni i beli luk, kao i papriku. Kada povrće malo omekša dodajte paradajz pire i promešajte. Zatim dodajte seckani paradajz i pržite još 5 minuta. Nakon toga dodajte sočivo i seckani peršun i promešajte. U posudi pomešajte krem sir, grčki jogurt, umućena jaja i mleko. Posolite i pobiberite i sve dobro sjedinite. Nekoliko kašika sosa sipajte na dno tepsije, pa poređajte patlidžan. Preko sipajte pola količine nadeva od sočiva, pa poređajte preostali patlidžan. Preko sipajte preostali nadev i zatvorite krompirom. Prelijte preostalim sosom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena. 

Izvor: Stvar ukusa