Kapreze je italijanska salata, napravljena od isečene sveže mocarele, paradajza i slatkog bosiljka. Kao i pica margarita ima boje italijanske zastave, a u Italiji se služi kao predjelo i može da se jede u bilo koje doba dana. Salata je dobila ime po ostrvu Kapri, a veruje se da je tamo i prvi put napravljena. U nastavku teksta pročitajte recept za najpoznatiju italijansku salatu sa gustim balzamiko prelivom. 

  • Sastojci:
  • 2 šolje balzamiko sirćeta 
  • 3 paradajza
  • 340 g mocarela sira 
  • svež bosiljak 
  • maslinovo ulje

Priprema: 

Sipajte balzamiko u šerpu i kuvajte dok se ne zgusne, pa sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Isecite mocarelu i paradajz na kolutove, pa poređajte na tanjir. Stavite svež bosiljak između, pa posolite, pobiberite, prelijte maslinovim uljem i kuvanim balzamikom.  

Izvor: Stvar ukusa