KROMPIR SA ŠUNKOM PRELIVEN BEŠAMELOM: Čuveni sos svakom jelu daje poseban šmek, pogotovo kada mu se doda 1 sastojak

Isprobavajte nove i jednostavne recepte. Ako ste početnik u kuvanju krompir sa šunkom i bešamelom će vas ohrabriti da nastavite sa pripremanjem jela, jer će vam uspeti iz prve.

Printscreen/YT/savurosTV

Lagani obrok koji ćete pripremite za 15-ak minuta, a posle samo stavite u rernu da se zapeče. Bešamel sos je čuveni umak koji svakom jelu poboljšava ukus i čini ga sočnijim. Krompir sa šunkom možete da pripremite i za ručak i za večeru i onda vam preostaje samo da uživate u ukusu. 

Sastojci:

  • 100 g maslaca 
  • 100 g brašna 
  • 500 ml mleka 
  • 300 g tvrdog sira 
  • 500 g krompira 
  • 300 g šunke

Priprema:

Otopite puter, pa dodajte brašno i kuvajte uz mešanje. Posolite i pobiberite, pa sipajte mleko. Kuvajte dok se malo ne zgusne i dodajte 100 g rendanog sira. Mešajte dok se ne otopi, pa sklonite sa šporeta. Sipajte malo bešamela na dno vatrostalne posude i preko pospite još 100 g rendanog sira. Krompir isecite na jako tanke kolutove (kao čips), pa poređajte po ivici posude. Ostatak krompira presavijte na posla i ređajte u posudu dok ne popunite celu. Od šunke napravite oblik ruže i stavljajte između krompira. Sipajte preko ostatak bešamela i pospite sa preostalih 100 g rendanog sira. Pecite u rerni na 180°C oko 30 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa