Tikvice su izuzetno zdrave, a imaju veoma malo kalorija. Ukusne su i ako su punjene mesom i pirinčem, ali i sa nadevom od drugog povrća, u vidu musake ili uštipaka, grilovane... Ovaj put od njih napravite lagani pire, koji se brzo priprema, sastojci nisu skupi, a ukus je fantastičan zahvaljujući mirođiji i kačkavalju koji mu daje i posebnu kremastu strukturu.
Sastojci:
- 1 kg tikvica
- 100 g kačkavalja
- veza mirođije
- so, biber
- malo ulja
Priprema:
Oljuštite tikvice, pa ih isecite na šire kolutove. U tiganj sipajte malo ulja, 100 mililitara vode, pa dodajte tikvice, poklopite tiganj i ostavite tikvice da se bare najduže 10 minuta na srednje jakoj vatri. Potom odlijte višak vode, preručite tikvice u drugu posudu, dodajte im sitno iseckanu mirođiju, so i biber, pa ih izgnječite viljuškom ili izmiksajte štapnim mikserom. izrendajte kačkavalj, pa ga dodajte u tikvice, dobro promešajte pire i služite dok je topao.
Izvor: Stvar ukusa