Batat ili slatki krompir kod nas još uvek nije toliko popularan kao u svetu, a ukoliko ga još uvek niste probali imamo sjajan recept za vas. Brze i jednostavne pljeskavice od ovog slatkastog povrća oduševiće vas na prvi zalogaj, a vi možete da se igrate ukusima i dodajte začine po želji.
Peku se u rerni sa vrlo malo ulja, što ih čini izuzetno zdravim obrokom, a možete da ih poslužite kao prilog uz meso ili samostalno uz domaći majonez ili caciki sos, izbor je na vama.
Satojci:
- 300 g batata
- 100 g feta sira
- 1 struk mladog luka
- 1 manja paprika
- 1 kašičica začinske paprike
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 3 jajeta
- 80 g brašna
- 1 kašičica tucane ljute paprike (opciono)
- malo ulja
Priprema:
Prvo zagrejte rernu na 200 stepeni. Slatki krompir oljuštite i narendajte na krupnije rende, pa ga ostavite da pusti vodu. Rukama ocedite što više tečnosti možete, zatim ga pomešajte sa izmrvljenom fetom, naseckanim lukom, paprikom i dodajte začine po ukusu. Sve sastojke dobro promešajte. Cela jaja umutite viljuškom, pa ih pomešajte sa brašnom. Sipajte u činiju sa krompirom i još jednom sve izmešajte da se sastojci lepo povežu. Rukama formirajte pljeskavice željene veličine, pa ih ređajte na pleh obložen pek papirom. Premažite ih sa vrlo malo ulja i pecite oko 25-30 minuta. Ukoliko želite da sa obe strane imaju hrskavu koricu, na polovini pečenja ih okrenite. Kako ceo postupak izgleda možete da pogledate u videu u nastavku teksta.
Izvor: Stvar ukusa