Rižoto sa ječmom i pečurkama obogatite dvema vrstama sireva i dobićete sočan obrok. Ukoliko volite pečurke možda će vam se svideti i kuskus sa pečurkama i tikvicama. Evo i kako da napravite rižoto sa pečurkama i ječmom.
Sastojci:
- 1l pilećeg bujona
- 80 g neslanog putera
- 60 ml maslinovog ulja
- 600 g šampinjona
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 3 crvena luka, sitno iseckana
- 1 lovorov list
- 3 grančice majčine dušice
- 300 g ječma
- 20 g sitno narendanog parmezana
- 160 g kačkavalja
Recept za rižoto sa ječmom i pečurkama
Ispržite pečurke
Dovedite pileći bujon skoro do ključanja u srednjem loncu na jakoj vatri. Sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno da ostane toplo. Zagrejte jednu trećinu putera i 2 kašičice ulja u velikom dubokom tiganju na srednje jakoj vatri. Pržite jednu trećinu pečuraka, povremeno mešajući, 5 minuta do zlatne boje. Začinite ih solju i biberom i prebacite u tanjir. Ponovite sa uljem, preostalim puterom i šampinjonima u još 2 serije, dodajući beli luk u poslednju porciju u poslednjem minutu prženja. Ostavite pečurke i beli luk sa strane i poklopite da budu topli.
Pržite ječam, dodajte malo bujona
Zagrejte preostalo ulje u istom tiganju na srednjoj vatri. Pržite crveni luk, lovorov list i majčinu dušicu, povremeno mešajući, dok ne porumene. Dodajte ječam i mešajte dok se ne sjedine. Dodajte vino, povremeno mešajući, 2 minuta dok vino ne ispari. Dodajte 1 šolju bujona i mešajte dok se bujon ne smanji.
Dodajte preostali bujon pa kuvajte
Nastavite da kuvate postepeno dodajući bujon, povremeno mešajući, 45-50 minuta dok ječam ne omekša i ne upije se temeljac. Promešajte pečurke i parmezan. Servirajte sa komadićima kačkavalja.
Pročitajte kako se pravi lažna pita sa tikvicama, pečurkama i paprikom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.