Sastojci:
- 700 g kuvane palente
- 3 jajeta
- 500 g svežeg sira
- 200 g slanine
- prstohvat morske soli
- prstohvat bibera
- 1 kisela pavlaka
- ulje
- veza vlašca ili mladog luka
Recept za zapečenu palentu sa sirom, jajima i slaninom:
Kako biste napravili palentu na rumunski način zagrejte rernu na 210 stepeni C. Palentu koju ste skuvali ostavite da se prohladi, pa je usitnite viljuškom. Veći deo rasporedite u podmazanu vatrostalnu posudu.
U tiganju propržite seckanu slaninu, a zatim dodajte umućena i začinjena jaja i pržite i njih. Odmah potom umešajte sir i sve to rasporedite preko palente u vatrostalnoj posudi. Preostalu usitnjenu palentu pospite preko toga, pa na palentu pospite još svežeg sira i prelijte umućenom kiselom pavlakom.
Zapecite u zagrejanoj rerni 20 minuta, izvadite i pospite seckanim vlašcem ili mladim lukom. Možda ćete želeti da napravite i hrskave palenta štapiće za grickanje.
Pročitajte i kako se prave pečene pečurke sa palentom i sosom od sira
BONUS VIDEO
StvarUkusa