Rumunska zapečena palenta sa sirom, jajima i slaninom

Zapečena palenta sa sirom, jajima i slaninom se tradicionalno sprema u Rumuniji i odličan je način da od jednostavnog jela napravite specijalitet.

Shutterstock

Sastojci:

  • 700 g kuvane palente
  • 3 jajeta
  • 500 g svežeg sira
  • 200 g slanine
  • prstohvat morske soli
  • prstohvat bibera
  • 1 kisela pavlaka
  • ulje
  • veza vlašca ili mladog luka

Recept za zapečenu palentu sa sirom, jajima i slaninom:

Kako biste napravili palentu na rumunski način zagrejte rernu na 210 stepeni C. Palentu koju ste skuvali ostavite da se prohladi, pa je usitnite viljuškom. Veći deo rasporedite u podmazanu vatrostalnu posudu.

U tiganju propržite seckanu slaninu, a zatim dodajte umućena i začinjena jaja i pržite i njih. Odmah potom umešajte sir i sve to rasporedite preko palente u vatrostalnoj posudi. Preostalu usitnjenu palentu pospite preko toga, pa na palentu pospite još svežeg sira i prelijte umućenom kiselom pavlakom.

Zapecite u zagrejanoj rerni 20 minuta, izvadite i pospite seckanim vlašcem ili mladim lukom. Možda ćete želeti da napravite i hrskave palenta štapiće za grickanje.

Pročitajte i kako se prave pečene pečurke sa palentom i sosom od sira

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Reept za sardinijsku pitu sa paradajzom idealna za doručak   Instagram/cosatipreparopercena

StvarUkusa