Jednostavna fokača sa kulenom i sirom

Jednostavna fokača sa kulenom i sirom nestaće sa stola u sekundi i tražiće se komad više.
Jednostavna fokača sa kulenom i sirom Foto: prt scr / yt/ Laura in the Kitchen

Sastojci:

  • 950 g univerzalnog brašna
  • 2 i 1/4 kašičice instant kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 2,5 kašičice soli
  • 300 ml vode
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 glavica belog luka
  • malo maslinovog ulja
  • 200 g svežeg sira
  • šaka svežeg ruzmarina
  • 150 g iseckanog kulena
Zašto treba da jedete beli luk?

Beli luk sadrži preko 400 aktivnih sastojaka. Prepun je vitamina i minerala kao što su vitamin A, B1, B2 i vitamin C. Sadrži i aminokiseline, enzime, biljne masti i vlakna, kao i gvožđe, kalijum, jod, selen , fosfor, sumpor, kalcijum. Ima antiinflamatorno i antioksidativno svojstvo.

Recept za fokaču sa kulenom i sirom:

Kako biste napravili fokaču, prvo u posudu dodajte brašno, šećer i kvasac, brzo promešajte da se sjedini, zatim dodajte vodu i maslinovo ulje i počnite da mesite mikserom sa kukom za testo, na srednjoj brzini dok testo ne počne da se skuplja. Zatim pospite solju i nastavite da mesite dok se testo ne sjedini. Ako je malo previše lepljivo, samo dodajte još brašna, otprilike jednu po jednu kašiku. Stavite testo u namazanu posudu, pokrijte i ostavite da naraste 2-3 sata ili dok se ne udvostruči u zapremini.

U međuvremenu, u malu tepsiju dodajte beli luk, prelijte uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 175 stepeni dok beli luk ne porumeni i ne bude lepo mekan, pa ostavite sa strane da se potpuno ohladi. Zatim podmažite pleh dimenzija 23x33 cm, dodajte dobru količinu maslinovog ulja, podmažite sa svih strana i ostavite sa strane. Prebacite testo, stavite ga u namazani pleh, spljoštite vrhovima prstiju, pa pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji sat vremena ili dok se ne udvostruči.

Zagrejte rernu na 220 stepeni Celzijusa, ubacite u testo sir i pečeni beli luk, zatim rasporedite kolutove kulena, pospite ruzmarinom i sa malo ulja od pečenja belog luka, pospite solju i pecite 20 do 25 minuta ili dok ne porumeni i ne postane hrskavo. Izvadite iz pleha da se potpuno ohladi, a zatim isecite i uživajte! Možda ćete želeti da napravite najlepšu cvetnu fokaču

Pročitajte kako se pravi fokača idealna za dane posta

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za originalnu italijansku fokaču Izvor: Instagram/betweenespressoandprosecco

StvarUkusa