Domaći majonez bez jaja i ulja

Domaći majonez bez jaja i ulja – lagan, kremast i savršen za sve koji traže zdraviju zamenu za klasičan sos.
Domaći majonez bez jaja i ulja Foto: Printscreen/Youtube/One day recipe

Sastojci (za 1 teglu majoneza):

  • 110 g semenki suncokreta (bez ljuski)
  • 1 puna kašičica senfa (ili 2 kašike limunovog soka)
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica kurkume
  • 125 ml vode sa limunom
  • Malo bibera 

Priprema:

Kad želite laganiju, vegansku verziju omiljenog sosa, ovaj domaći majonez bez jaja i ulja je pun pogodak. Kremast je, bogatog ukusa i savršeno paše uz povrće, sendviče ili kao dresing za salatu. Pravi se brzo i jednostavno, od sastojaka koje možda već imate kod kuće.

Savet:

Za još izraženiji ukus, dodajte prstohvat belog luka u prahu ili kašičicu jabukovog sirćeta pred blendanje.

Potopite semenke suncokreta u vodi i ostavite da stoje najmanje 4 sata, idealno preko noći. Procedite ih i stavite u blender zajedno sa senfom ili limunovim sokom, solju, kurkumom, biberom i vodom sa limunom. Miksujte dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu. Po potrebi dodajte još malo vode da podesite gustinu. Probajte i po ukusu dodajte još soli, bibera ili limuna. Sipajte u čistu teglu i čuvajte u frižideru do 5 dana.

Bonus video

This browser does not support the video element.

majonez spreman za 5 minuta  Izvor: tiktok/cookist