Začinjeni pečeni cvetovi karfiola sa umakom od spanaća

Začinjeni pečeni cvetovi karfiola sa umakom od spanaća savršeni su za užinu ili predjelo.
Začinjeni pečeni cvetovi karfiola sa umakom od spanaća servirani na tanjiru Foto: prt scr / yt/ Rezeptliebhaber

Sastojci:

Za karfiol:

  • 1 glavica karfiola
  • 1 komad putera
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica meda
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike prezli
  • 2 kašike parmezana

Za umak od spanaća:

  • 3 stabljike celera
  • 3 šake spanaća
  • ostatak smese putera i belog luka
  • 1 avokado
  • 1 ljubičasti luk
Zašto je korisno da jedete karfiol?

Karfiol je niskokalorična namirnica i u svom sastavu ima oko 92 odsto vode. Bogat je vlaknima i samim time dobar za probavu. Obiluje antioksidansima, bogat je vitaminom C, vitaminom K, folatom, kalijumom, manganom i pantotenskom kiselinom. Najbolji je biljni izvor važnog mikronutrijenta holina.

Recept za začinjene pečene cvetove karfiola:

Kako biste pripremili karfiol, prvo iseckajte cvetove i ubacite ih u činiju. Posolite vodu, dodajte seckani limun, prokuvajte i prelijte preko karfiola. Ostavite da odstoji u ključaloj vodi 1 minut, a zatim izvadite cvetnice karfiola. U lonac ubacite 1 komad putera i 5 kašika ulja, pa pustite da provri. Zatim ubacite 1 kašičicu kurkume i 1 kašičicu meda. Mešajte dok se krčka.

Narendajte na dasci 2 čena belog luka i ubacite ga u šerpu, pa nastavite da mešate. Prebacite zatim u činiju. U drugoj činiji pomešajte 2 kašike prezli i 2 kašike parmezana. Svaki cvet karfiola umočite u smesu sa puterom i kurkumom, pa uvaljajte u mešavinu parmezana i prezli. Poređajte na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni na 200°C tokom 25-30 minuta.

U međuvremenu iseckajte celer, prebacite ga na tiganj, dodajte spanać i dinstajte dok ne usahne. Prebacite u blender i zatim dodajte preostalu smesu putera, belog luka i kurkume. Dodajte jedan avokado i sve zajedno blendirajte. Na svaki tanjir stavite po kašiku ovog umaka i par pečenih cvetova karfiola. Pored stavite trakice ljubičastog luka. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i karfiol sa belim lukom iz rerne.

Pročitajte i kako se pravi pohovani karfiol preliven sosom od sira

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača Izvor: Kurir televizija

StvarUkusa