Brokoli ikarfiol zapečeni u mlečnom sosu su savršena ideja za izdašan i aromatičan ručak. Možda će vam se dopasti i pire od karfiola, praziluka i celera. Ovaj recept možete da primenite i za večeru, svakao je lagan obrok i brzo se sprema. Evo kako da napravite brokoli i karfiol zapečene u mlečnom sosu!

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 1/2 kašičice soli
  • 30 g brokolija
  • 30 g karfiola
  • 60 ml mleka
  • 4 do 5 kašika neslanog putera, podeljeno
  • 4 kašike višenamenskog brašna
  • Soli po ukusu
  • Sveže mleveni crni biber, po ukusu
  • Prstohvat muskatnog oraščića
  • 2 kašike prezle
  • 2 kašike rendanog parmezana
  • 1/8 kašičice paprike u prahu

Recept za Brokoli i karfiol zapečeni u mlečnom sosu

16:20
Korak 1

Zagrejte rernu

Da biste napravili brokoli i karfiol zapečene u mlečnom sosu prvo zagrejte rernu na 220 C. U velikoj šerpi prokuvajte vodu i 1/2 kašičice soli. Isecite brokoli i karfiol na jednake komade veličine zalogaja. Odrežite ili ogulite stabljike, ako ih koristite, tako da će se kuvati istom brzinom kao i cvetići.

16:24
Korak 2

Kuvajte brokoli i karfiol

Dodajte brokoli i karfiol u vodu i kuvajte dok ne omekšaju, oko 4 do 6 minuta. Ocedite povrće, rezervišite tečnost za kuvanje. Stavite oceđeno povrće u plitku posudu za pečenje od 2 litre. Prebacite tečnost za kuvanje u posudu. Dodajte mleko i mešajte da se sjedini.

16:24
Korak 3

Istopite puter

U šerpi istopite 3 kašike putera na srednjoj vatri. Umešajte brašno, mešajući dok ne postane glatko i mehurasto. Kuvajte, mešajući, 2 minuta. Postepeno umešajte mešavinu mleka i čorbe od povrća.

16:25
Korak 4

Kuvajte sos

Kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne i ne postane glatko. Začinite po ukusu solju, biberom i muskatnim oraščićem. Prelijte sos preko brokolija i karfiola i lagano promešajte da se povrće premaže sosom.

16:25
Korak 5

Zapecite u rerni

U šerpi otopite preostale 2 kašike putera. Pomešajte otopljeni puter sa prezlama, parmezanom i paprikom. Promešajte da se sastojci pomešaju i pospite povrće.Pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta, ili dok se tepsija ne zapeče, a hlebne mrvice lagano porumene. Izvadite tepsiju iz rerne i odmah poslužite. Uživajte u brokoliju i karfiolu zapečenim u mlečnom sosu!

Počitajte kako se pravi MUSAKA SA BROKOLIJEM

BONUS VIDEO:

StvarUkusa/L.S.