Pire od karfiola će se dopasti onima koji vole njegov poseban ukus i miris. Možda ćete želeti da isprobate i gnezda od pire krompira punjena povrćem. Zaista će vam prijati kao prilog uz bilo koje meso, ili čak uz ribu. Kremaste je teskture i dodatno začinjen različitim vrstama luka. Evo kako da napravite pire od karfiola!
Sastojci:
- 1 glavica karfiola
- 1 komad celera
- 1 komad praziluka
- 1 komad peršuna
- 4 čena belog luka
- 1 komad crvenog luka
- 1 ½ l povrtnog bujona
- 70 g maslaca
- 60 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašika maslinovog ulja
- ½ kašičice morske soli
Recept za pire od karfiola, praziluka i celera:
Pripremite luk
Za pire od karfiola, praziluka i celera, prvo oljuštite crveni luk i isecite na pola.
Isecite praziluk i beli luk
Svetli deo praziluka isecite na kolutove. Takođe oljuštite beli luk.
Pržite luk
U šerpi zagrejte 30 g putera i maslinovog ulja i propržite luk, dodajte praziluk, beli luk i pržite dok ne postane providan, pa posolite.
Dodajte celer
Celer i koren peršuna oljuštite, isecite na kockice, dodajte u šerpu i sve izmešajte za pire od karfiola.
Pripremite karfiol
Karfiol rastaviti na cvetove, dodajte u šerpu i sve prelijte vrelim bujonom da povrće bude 2/3 pokriveno. Poklopiti i pustite da provri, pa kuvajte na laganoj vatri 15–20 minuta ispod poklopca.
Izblendirajte sve
Sa gotovog povrća, ocedite višak tečnosti, posolite, dodajte pavlaku i preostali puter i sve izblendirajte u homogenu masu. Uživajte u pireu od karfiola, praziluka i celera.
Pročitajte KESTEN PIRE SA UKUSOM VANILE
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem