Pire od karfiola će se dopasti onima koji vole njegov poseban ukus i miris. Možda ćete želeti da isprobate i gnezda od pire krompira punjena povrćem. Zaista će vam prijati kao prilog uz bilo koje meso, ili čak uz ribu. Kremaste je teskture i dodatno začinjen različitim vrstama luka. Evo kako da napravite pire od karfiola!

Sastojci:

  • 1 glavica karfiola
  • 1 komad celera
  • 1 komad praziluka
  • 1 komad peršuna
  • 4 čena belog luka
  • 1 komad crvenog luka
  • 1 ½ l povrtnog bujona
  • 70 g maslaca
  • 60 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • ½ kašičice morske soli

Recept za pire od karfiola, praziluka i celera:

11:07
Korak 1

Pripremite luk

Za pire od karfiola, praziluka i celera, prvo oljuštite crveni luk i isecite na pola.

11:08
Korak 2

Isecite praziluk i beli luk

Svetli deo praziluka isecite na kolutove. Takođe oljuštite beli luk.

12:15
Korak 3

Pržite luk

U šerpi zagrejte 30 g putera i maslinovog ulja i propržite luk, dodajte praziluk, beli luk i pržite dok ne postane providan, pa posolite.

12:17
Korak 4

Dodajte celer

Celer i koren peršuna oljuštite, isecite na kockice, dodajte u šerpu i sve izmešajte za pire od karfiola.

12:17
Korak 5

Pripremite karfiol

Karfiol rastaviti na cvetove, dodajte u šerpu i sve prelijte vrelim bujonom da povrće bude 2/3 pokriveno. Poklopiti i pustite da provri, pa kuvajte na laganoj vatri 15–20 minuta ispod poklopca.

12:18
Korak 6

Izblendirajte sve

Sa gotovog povrća, ocedite višak tečnosti, posolite, dodajte pavlaku i preostali puter i sve izblendirajte u homogenu masu. Uživajte u pireu od karfiola, praziluka i celera.

Pročitajte KESTEN PIRE SA UKUSOM VANILE

BONUS VIDEO

trik za najkremastiji pire krompir tiktok/nickoskitchen

 StvarUkusa/L.S.