Krompir je povrće koje je jeftino, može da se spremi na milion načina i zato ga domaćice širom sveta obožavaju. Danas vam donosimo recept koji možete da služite kao predjelo za Novu Godinu, ali i kao ručak. U pitanju su gnezda od pire krompira punjena povćem i posuta sirom. Pripema je jednostavna, ali zahteva malo vašeg vremena. Izgled i ukus su savšreni, pa smo sigurno da će vam se dopasti. 

A ako se pridržavate Božićnog posta i ne možete sada da isprobate ovaj recept, predlažemo vam i posne lepinje punjene pire krompirom.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 1 crni luk 
  • 3 čena belog luka
  • 1 paprika
  • 300 g pečuraka
  • slatka paprika, beli luk u prahu, bosiljak
  • 70 g putera
  • 2 jajeta
  • 15 g kukuruznog skroba
  • Još:
  • 1 jaje
  • 100 g pavlake
  • 1 kašičica kurkume
  • 100 g tvrdog sira 

Recept za gnezda od pire krompira punjena povrćem: 

Krompir iseckajte i skuvajte, pa procedite. Dodajte puter i ispasirajte. U tiganju zagrejte ulje, pa propžite sitno seckan crni luk, a kada on omekša dodajte sitno seckani beli luk. Promešajte, pa posle minut dodajte i seckanu papriku. Pržite nekih 5 minuta, pa dodajte seckane pečurke, posolite, pobiberite, pospite belim lukom u prahu i sušenim bosiljkom, pa promešajte. Pržite još nekih 5-7 minuta. Posolite i pobiberite, pospite belim lukom u prahu, dodajte jaja i skrob i ponovo ispasirajte. Sipajte pire krompir u špric za kolače, pa na plehu obložen pek papirom istisnite u obliku koncentričnog kruga. Treba da ide i malo u visinu (da podseti na gnezdo). Sredinu napunite proprženim povrćem. Umutite jaje i pavlaku, pa posolite, pobiberite i pospite kurkumom. Sve dobro sjedinite i sipajte malo smese preko povrća. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Zatim pospite rendanim sirom i vratite u rernu na još 10 minuta. 

Pročitajte i ovo: Ćufte sa pire krompirom

BONUS VIDEO: 

Lažna pica sa sirom i šunkom Instagram/screenshot/foodiies_lifee

(StvarUkusa/S.B.)