Krompir je povrće koje je jeftino, može da se spremi na milion načina i zato ga domaćice širom sveta obožavaju. Danas vam donosimo recept koji možete da služite kao predjelo za Novu Godinu, ali i kao ručak. U pitanju su gnezda od pire krompira punjena povćem i posuta sirom. Pripema je jednostavna, ali zahteva malo vašeg vremena. Izgled i ukus su savšreni, pa smo sigurno da će vam se dopasti.
A ako se pridržavate Božićnog posta i ne možete sada da isprobate ovaj recept, predlažemo vam i posne lepinje punjene pire krompirom.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 1 crni luk
- 3 čena belog luka
- 1 paprika
- 300 g pečuraka
- slatka paprika, beli luk u prahu, bosiljak
- 70 g putera
- 2 jajeta
- 15 g kukuruznog skroba
- Još:
- 1 jaje
- 100 g pavlake
- 1 kašičica kurkume
- 100 g tvrdog sira
Recept za gnezda od pire krompira punjena povrćem:
Krompir iseckajte i skuvajte, pa procedite. Dodajte puter i ispasirajte. U tiganju zagrejte ulje, pa propžite sitno seckan crni luk, a kada on omekša dodajte sitno seckani beli luk. Promešajte, pa posle minut dodajte i seckanu papriku. Pržite nekih 5 minuta, pa dodajte seckane pečurke, posolite, pobiberite, pospite belim lukom u prahu i sušenim bosiljkom, pa promešajte. Pržite još nekih 5-7 minuta. Posolite i pobiberite, pospite belim lukom u prahu, dodajte jaja i skrob i ponovo ispasirajte. Sipajte pire krompir u špric za kolače, pa na plehu obložen pek papirom istisnite u obliku koncentričnog kruga. Treba da ide i malo u visinu (da podseti na gnezdo). Sredinu napunite proprženim povrćem. Umutite jaje i pavlaku, pa posolite, pobiberite i pospite kurkumom. Sve dobro sjedinite i sipajte malo smese preko povrća. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Zatim pospite rendanim sirom i vratite u rernu na još 10 minuta.
Pročitajte i ovo: Ćufte sa pire krompirom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem