Sastojci:

  • 1 karfiol
  • 200 g putera
  • 2 čena belog luka

Za preliv:

  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica kurkume
Zašto je korisno da jedete karfiol?

Karfiol je niskokaloričan i u svom sastavu ima 92 odsto vode. Karfiol obiluje antioksidansima glukozinolatima i izotiocijanatima. Bogat je vitaminom K, folatom, kalijumom, manganom i pantotenskom kiselinom.

Recept za začinjeni karfiol iz rerne:

Kako biste pripremili karfiol na ovaj način, prvo jedan ceo krafiol odvojite na cvetove i prelijte vodom. Kuvajte ga 5 minuta. Zatim iseckajte 200 g putera na kocke i prebacite ga u lonac, pa dodajte sitno iseckani beli luk. Rastopite ih na ringli.

Karfiol prebacite u posudu za pečenje. Svaki cvet presecite na pola i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite karfiol otopljenim puterom sa belim lukom. Pecite u rerni na 180 stepeni deset minuta.

Zatim pomešajte sastojke za preliv - soja sos, jabukovo sirće, med i kurkumu i premažite to po karfiolu koji ste izvadili iz rerne. Potom ga opet vratite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na 10 minuta. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i pohovani karfiol preliven sosom od sira.

Pročitajte kako se pravi najukusniji pire od karfiola

BONUS VIDEO

Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača Izvor: Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača

StvarUkusa