Kefir je gust napitak koji se dobija fermentisanjem mleka. Podseća na naš jogurt zbog gustine, ali je kiselijeg ukusa i daleko zdraviji od svega onoga što nalazimo u rafovima radnji.

Poreklo vodi sa Kavkaza, neki kažu da je star 5.000, a neki čak tvrde da se pije i 10.000 godina unazad. I veruje se da su Kavkasci uvek bili dugovečni i zdravi samo zahvaljujući ovom napitku, i da su keifrna zrnca zbog toga dugo čuvali samo za sebe.

Legenda kaže da su zrnca dobili direktno od Boga, a da je za njihov “odlazak” u svet zaslužna Ruskinja Irina Sakharovna koja je zavela kavkaskog princa.

Bez obzira na predanja i legende, kefir treba piti jer pomaže našem imunom sistemu, poboljšava rad jetre, sprečava mnoge crevne bolesti i stvaranje kamena u žuči. Takođe je dobar kao pritivupalno sredstvo, smanjuje nivo lošeg holesterola, deluje kao jako antialergijsko sredstvo. A često ga dobro podnose i oni koji ne podnose laktozu.

A ono što je najbitnije, jako se lako pravi, takoreći sam od sebe. Sve što vam treba su kefirna zrnca.

Kefirna zrnca su večna, odnosno nemaju rok trajanja i nemoguće ih je proizvesti u laboratoriji. Ako pažljivo brinete o njima, trajaće vam ceo život i sama će se razmnožavati.

Kada dobijete zrnca, stavite ih u manju teglu i nalijte svežim mlekom. Može da bude kravlje, kozije, ovčije. U roku od 24 sata ćete dobiti kefir.

I kako pravite novi kefir, tako će vam trebati sve veća količina mleka.

Količina zrnaca koju ćete koristiti za pravljenej tegle kefira zavisi od ukusa. Neko stavlja punu supenu kašiku zrnaca, neko manje, sve zavisi da li volite jači ili slabiji kefir.

On će se brže ili sporije praviti u zavisnosti od toplote u vašem stanu / kući. Što je toplije, to se brže pravi. I naravno, brže ide, što je veća količina zrnaca u tegli.

Svako ima neki svoj ritam, možete ga praviti ujutru ili uveče. Procedite ga kroz plastičnu cediljku, uz pomoć plastične kašike (ne koristi se metalni pribor). Malo properati zrnca i staviti ih u čistu teglu, zaliti mlekom, pokriti gazom i ostaviti sledeća 24 sata.

Ukoliko u tegli počne da se odvaja voda, odnosno surutka, nemojte da brinete, to samo znači da je uveliko gotov. Promućkajte teglu i procedite ga. Ukoliko je kefir gotov, a niste u mogućnosti da ga odmah cedite, samo stavite teglu (ili tegle) u frižider, to će usporiti dalji proces.

Kefir koji dobijete, stavite u frižider. Obično ga se drži u tegli, zatvoren, ali ako ćete odmah sutra ujutru koristiti, možete i u šolji. Inače, kažu da je kefir još bolji i kvalitetniji ako stoji u frižideru od 24 do 48 sati pre upotrebe.

Kefir možete da pijete, pripremate sa njim razna jela, slatkiše i peciva.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: hronokuhinja.rs