Topla čokolada je ubedljivo omiljeni napitak kada dođu jesen i zima. Ukus joj možete obogatiti na razne načine, recimo dodavanjem pomorandže, pa ćete dobiti jafa toplu čokoladu. Italijani dodaju kukuruzni skrob kako bi topla čokolada bila još gušća, a ako želite da pripremite najbolju toplu čokoladu, ovih 10 saveta će vam i te kako u tome pomoći.

1. Malo alkoholnog pića

Ako odlučite da dodate alkoholno piće, vodite računa da ona budu kompatibilna sa ukusom tople čokolade, kao što su rum ili viski. Još jedna dobra ideja jeste da otopite čokoladu od mente sa malo burbona.

2. Ubacite mančmelou

Topla čokolada biće mnogo ukusnija ako joj dodate mini mančmeloue. Mančmelou bombone se dodaju po vrhu tople čokolade prilikom služenja, a osim što pružaju perfektan ukus, odlična su i dekoracija.

3. Dodajte nutelu

Pored čokolade, bilo bi odlično ako biste ubacili i malo nutele. Tako ćete dobiti puniji ukus i kremastiju strukturu, a naročito će se dopasti najmlađim ukućanima. Prilikom dodavanja čokolade i nutele u vrelo mleko i slatku pavlaku, neophodno je da neprekidno mešate, kako bi se sastojci sjedinili.

4. Čili prah može poboljšati ukus

Jedan neobičan savet - ubacite malo čili praha i začinite vaš napitak! Preporučuje se čili prah koji nije preterano ljut, a potrebno ga je dodati dok se topla čokolada još kuva kako bi se ukusi sjedinili.

5. Obogatite ukus oreo keksom 

Oreo keks daće perfektan ukus omiljenom zimskom napitku. Kada dodajete čokoladu u toplo mleko, izblendirajte oreo keks, pa i njega ubacite. Potrebno je da neprekidno mešate toplu čokoladu, kako se komadići keksa ne bi zalepili za dno šerpe.

6. Malo espresa pojačaće ukus

Još jedan odličan savet jeste da dodate šoljicu espresa u toplu čokoladu dok se kuva. Još ako dodate šlag na vrhu, imaćete utisak kao da pijete najbolji napitak u kafiću! Perfektno se stapaju gorke i slatke arome, a ukus podseća na moku late.

7. Kugla sladoleda

Afogato je tradicionalni italijanski napitak koji se pravi tako što se espreso preliva preko kugle sladoleda. Međutim, umesto espresa, kuglu sladoleda možete preliti toplom čokoladom. Potrebno je samo da sladoled bude što hladniji, kao i čaša u kojoj se nalazi, kako se ne bi brzo istopio.

8.  Pomešajte toplu čokoladu sa slanom karamelom

Slana karamela pravi se od putera, ekstrakta vanile, smeđeg šećera, slatke pavlake i morske soli.  Potrebno je da promešate sastojke i kuvate na srednjoj vatri dok ne dobiju gustu strukturu. Kada se slani karamel ohladi, dodajte ga u toplu čokoladu.

9. Koristite crnu čokoladu visokog kvaliteta

Za najfiniji ukus koristite kvalitetnu crnu čokoladu. Preporučljivo je da koristite čokoladu sa 65% ili 75% kakaoa, a pored tog možete dodati i malo bele čokolade za još bolji ukus. 

10. Koristite mikser za gustu toplu čokoladu

Ako preferirate gušću toplu čokoladu, možete je umutiti mikserom, pa pomešati sa neumućenom toplom čokoladom. Možete je i umutiti i konzumirati hladnu ili prelivenu mlekom.

11. Začini daju posebnu aromu

Topla čokolada imaće mnogo bolji ukus ako joj dodate začine poput cimeta, karanfilića, muskatnog oraščića, kardamoma ili mlevenog đumbira. Začini daju posebnu aromu i čine ukus tople čokolade još izraženijim.

12. Kondenzovano mleko za perfektan ukus

Kondezovano mleko pojačaće sladak ukus i učiniti toplu čokoladu gušćom. Ako dodajete kondenzovano mleko, možete koristiti gorču čokoladu ili smanjiti količinu slatke pavlake koju dodajete.

BONUS VIDEO:

Recept za smuti od bundeve TikTok/nicole_thenomad

 Izvor: StvarUkusa