Zagrejte se u hladnim danima vrhunskom čorbom. Baš kao i krompir čorba sa šunkom, može se jesti i kao samostalno jelo. Sprema se sa mlevenim kobasicama koje se krčkaju u aromatičnim začinima poput bosiljka. Dodaje se i sočivo, a služi uz hleb i izrendan parmezan.
Sastojci:
- 54 ml maslinovog ulja
- 454 g italijanske mlevene kobasice
- 1 glavica crnog luka
- 2 stabljike celera
- 2 šargarepe
- 1 tikvica
- 6 čena belog luka
- 1 šolja suvog belog vina
- 400 g konzervisanog paradajza
- 1 kocica za pileću supu
- 1440 ml vrele vode + 2 šolje vode
- 300 g braon ili zelenog sočiva
- 1/2 šolje peršuna
- 1/4 šolje iseckanog bosiljka
- so po ukusu
- biber po ukusu
- 80 g parmezana + za posipanje(opciono)
Recept za čorbu sa sočivom i kobasicama:
Iseckajte crni luk, celer i šargarepu. Iseckajte tikvicu na kockice, a beli luk usitnite. Kockicu za pileću supu rastvorite u 1440 ml vrele vode. Zagrejte malo maslinovog ulja, pa propržite mlevenu kobasicu. Kad proprimi braonkastu boju, izvadite je i ostavite u činiji, a u šerpi u kojoj se pržila dodajte isekcan luk, celer i šargarepu. Dodajte još malo maslinovog ulja i soli po ukusu, pa dinstajte i mešajte dok povrće ne omekša. Dodajte iseckanu tikvicu, pa dinstajte još 5-6 minuta. Smanjite toplotu ako primetite da suviše gori povrće. Ubacite beli luk i propržite još nekoliko minuta. Sipajte vino, promešajte i ostavite da provri. Nakon 2-3 minuta krčkanja, dodajte konzervisani paradajz. Promešajte, pa dodajte bujon. Dobro promešajte, pa dodajte u čorbu mevenu kobasicu i sočivo. Dodajte i parmezan (opciono). Promešajte dobro sastojke za čorbu, pa kad provri smanjite temperaturu, pa ostavite da se krčka između 40-50 minuta. Dodajte 1 šolju vodu pred kraj kuvanja čorbe sa sočivom. Po ukusu, dodajte i malo soli, a onda i iseckan peršun i bosiljak. Promešajte dobro, pa uspite i preostalu šolju vode u čorbu sa mlevenim kobasicama. Pobiberite po ukusu. pospite izrendanim parmezanom čorbu i služite uz hleb. Preporučujemo i kremastu čorbu od tikvica i krem sira.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem