Domaći sok od breskve

Domaći sok od breskve je prirodno sladak, osvežavajuć i spreman za zimnicu uz minimalan trud.
Domaći sok od breskve Foto: Shutterstock

Breskve su u avgustu sočne, mirisne i pune vitamina, a od njih se lako pravi domaći sok koji čuva letnji ukus za celu zimu. Ovaj sok je prirodno sladak i osvežavajući, a priprema je jednostavna i brza. Idealno je piće za celu porodicu ili kao dodatak zimnici.

Osnovne informacije:

Kuhinja: domaća

Tip jela: piće / sok

Ukupno vreme pripreme: 30 minuta + pasterizacija

Kalorije po porciji: oko 50 kcal na 200 ml

Broj porcija: 6–8 flaša

Nivo težine pripreme: lako

Sastojci:

  • 2 kg zrelih breskvi
  • 500 g šećera (po ukusu)
  • 1 limun (sok)
  • 1 litar vode
Savet:

Ako volite gušći sok, smanjite količinu vode i dodajte još malo šećera. Sok možete koristiti i kao osnovu za koktele ili osvežavajuće napitke tokom leta.

Priprema:

Priprema voća:

Operite breskve, prepolovite ih i uklonite koštice. Iseckajte na četvrtine.

Kuvanje:

U velikom loncu pomešajte breskve, vodu i šećer. Kuvajte na srednjoj vatri oko 15–20 minuta dok breskve ne omekšaju. Dodajte sok od limuna i promešajte.

Pasiranje i ceđenje:

Prokuvane breskve izmiksajte ili pasirajte kroz sito da dobijete glatku tečnost. Po želji, možete koristiti i cediljku da sok bude potpuno bistar.

Pasterizacija i čuvanje:

Sipajte sok u čiste, sterilizovane flaše. Pokrijte i pasterizujte 10 minuta u ključaloj vodi. Ostavite da se ohladi, zatim čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Sveži sok od jagode  Izvor: TikTok/ salt_to_taste