Sigurno ste mislili kako je teško napraviti domaće makarone, ali ovaj recept to mnogo olakšava. Napravite testo od jednostavnih namirnica, a onda na šerpu stavite rende i makarone same padaju. Prilično je lako, ali i zanimljivo. Kuvane makarone na kraju ubacite u kremasti sos sa šunkom i zdenkom koja kada se otopi daje neverovatan ukus. Ako vam je zdenka sir skup, možete da koristite neki jeftiniji i onda će vas ceo obrok koštati manje od 200 dinara.
Sastojci:
Za sos:
- 20 g maslaca
- 70 g šunke
- 2 čena belog luka
- 200 ml mleka
- 3 zdenka sira
Za makarone:
- 1 jaje
- 150 ml mleka
- 12 g putera
- 180 g brašna
- 1,5 l vode
Priprema:
Istopite puter, pa dodajte tanko seckani beli luk. Propržite oko minut, pa dodajte seckanu šunku. Sipajte mleko, posolite i pobiberite, pa dodajte zdenku. Mešajte i kuvajte dok se sve ne sjedini. Sklonite sa šporeta. Jaje umutite, pa sipajte mleko i promešajte. Dodajte istopljeni puter i brašno. Sjedinite sve. Vodu stavite da provri, pa preko stavite rende. Na njega stavite testo i špatulom pomerajte gore dole, kako bi makarone pale u vodu. Kuvajte na niskoj temperaturi oko 3 minuta. Sipajte gotove makarone u sos i krčkajte još 2-3 minuta.
Izvor: Stvar ukusa