Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 120 g sitno iseckanog crnog luka
- 2 kašičice vrlo sitno iseckanog belog luka
- 1/4 kašičice tucane paprike
- 730 g paradajza, pasiranog u blenderu
- so i biber po ukusu
- 3 kašike putera
- 120 g parmezana
- 3 grančice svežeg bosiljka plus još listova bosiljka za ukrašavanje
- 350 g špageta
Recept za pomodoro pastu:
Kako biste napravili pastu, zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte crni luk i pržite 4-5 minuta ili dok ne omekša. Sodajte beli luk i pržite još 1 minut. Umešajte tucanu papriku, a zatim dodajte pasirani paradajz. Začinite solju i biberom po ukusu.
Dovedite do ključanja i kuvajte 20 minuta ili dok sos ne počne da se zgušnjava. Umešajte grančice bosiljka, pa sklonite sos sa vatre. Dok se sos krčka, skuvajte špagete u velikoj šerpi sa slanom vodom prema uputstvima na pakovanju.
Ocedite testeninu, i sačuvajte 60 ml tečnosti u kojoj se kuvala. Bacite grančice bosiljka. Dodajte testeninu u šerpu sa paradajz sosom, promešajte da se obloži. Stavite šerpu sa testeninom na srednju vatru. Dodajte vodu od testenine, 1 kašiku po 1, dok sos od testenine ne dostigne željenu gustinu.
Umešajte puter i polovinu parmezana. Mešajte testeninu dok se sir i puter ne istope. Sklonite sa vatre. Pospite preostalim parmezanom i svežim listovima bosiljka, pa uživajte. Možda ćete želeti da napravite i pastu sa mlevenim mesom i paradajz sosom.
Pročitajte kako se pravi pileća kapreze pasta salata
BONUS VIDEO
StvarUkusa