Krompir salata je jelo napravljeno od kuvanog krompira, koje obično sadrži preliv i razne druge sastojke kao što su kuvana jaja i sirovo povrće. U Sjedinjenim Državama se uglavnom smatra prilogom i obično ide uz glavno jelo. Služi se hladna ili na sobnoj temperaturi. Sastojci često uključuju majonez ili pavlaku, začinsko bilje i sirovo povrće. Krompir salata u nemačkom stilu se servira topla ili na sobnoj temperaturi i pravi se sa mešavinom sirćeta i limunovog soka, i obično uključuje slaninu. Srpska verzija ove salate se pravi sa svežim crnim ili crvenim lukom i preliva sirćetom i uljem. Obično se jede uz ribu.
- Sastojci:
- 5 krompira
- 1/4 kupusa
- so, biber
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 6 kašika maslinovog ulja
- 1 crni luk
- 7-10 kiselih krastavaca
- 1 čen belog luka
- 250 g pečurki
- 2 pune kašike senfa
- 2 pune kašike pavlake (opciono)
Priprema:
Krompir stavite da se kuva, možete malo posoliti vodu. Kupus isecite i stavite u činiju. U jednoj posudi pomešajte kašičicu soli, sirće, maslinovo ulje, biber. prelijte kupus i promešajte. Ostavite da odstoji 10 minuta. Seckan crni luk izdinstajte na maslinovom ulju. Dodajte i izgnječen beli luk. Izvadite luk u jednu posudu, a u istom tiganju izdinstajte seckane pečurke. Skuvan krompir iseckajte na kockice i stavite u činiju sa kupusom. Dodajte pečurke, luk, seckane krastavčiće. Promešajte. Na kraju dodajte senf i pavlaku, pa sve sjedinite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem