Mimoza je, kao i ruska, nezaobilzna na slavskim i prazničnim trpezama. Ime je dobila po završnom sloju koji podseća na cvasti mimoza. Priprema je vrlo jednostavna, a sve što treba da uradite jeste da namirnice ređate u slojevima. Ovo je originalni recept za mimoza salatu, ali danas svaka domaćica dodajte neki svoj tajni sastojak kako bi što više obogatila ukus.
- Sastojci:
- 3-4 srednja krompira
- 300 g praške šunke
- 300 g tvrdog sira
- 4 jajeta
- 400 g kisele pavlake
- 200 g majoneza
Priprema:
Krompir dobro operite i skuvajte sa sve korom. U drugoj šerpi skuvajte jaja. Kada se krompir ohladi, skinite koru i izrendajte ga. Izrendajte i šunku, kao i polovinu sira. Na sitno rende narendajte drugu polovinu sira. Po dnu okruglog kalupa rasporedite krompir, posolite, pa premažite pavlakom. Preko poređajte šunku i premažite majonezom. Preko pospite krupno rendani sir, pa pospite i rendanim jajima (2 komada). Opet premažite pavlakom. Ponovo poređajte krompir, pa sloj pavlake, zatim šunku, pa majonez. Na kraju pospite preostalim krupno rendanim sirom, pa rendanim belancima (2 komada) i jajima (2 cela). Premažite pavlakom, pa sve pospite sitno rendanim sirom i sitno rendanim žumancima. Pre služenja je stavite u frižider.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus