Terijaki je tehnika kuvanja u kojoj se meso ili riba peče sa glazurom od sojinog sosa, mirina i šećera. Iako se obično povezuje sa japanskom kuhinjom, ova tehnika kuvanja se takođe često koristi u drugim azijskim kuhinjama kao što su kineska, indonežanska i tajlandska. Međutim, dok terijaki kao stil termičke obrade potiče iz Japana, ono što je širom sveta prihvaćeno kao terijaki sos nastalo je na Havajima 1960-ih. Terijaki stil obrade mesa je vrlo jednostavan, a sve što treba da uradite jeste da premažete piletinu terijaki sosom i ispečete.
Sastojci:
- 1 šolja vode
- 1/4 šolje soja sosa
- 5 kašičica smeđeg šećera
- 1 kašika meda
- 1/2 kašičice mlevenog đumbira
- 1/4 kašičice belog luka u prahu
- Još:
- 2 kašike kukuruznog škroba
- 1/4 šolje hladne vode
Recept za terijaki sos:
Pomešajte sastojke
U šerpi pomešajte vodu, sojin sos, smeđi šećer, med, mleveni đumbir i beli luk u prahu. Kuvajte dok ne krene da ključa, uz neprestano mešanje.
Dodajte skrob
U čaši pomešajte skrob i vodu, pa dodajte u sos. Nastavite da kuvate dok se sos ne zgusne, uz neprestano mešanje.
Pročitajte i ovo: Tartar sos
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus