Terijaki je tehnika kuvanja u kojoj se meso ili riba peče sa glazurom od sojinog sosa, mirina i šećera. Iako se obično povezuje sa japanskom kuhinjom, ova tehnika kuvanja se takođe često koristi u drugim azijskim kuhinjama kao što su kineska, indonežanska i tajlandska. Međutim, dok terijaki kao stil termičke obrade potiče iz Japana, ono što je širom sveta prihvaćeno kao terijaki sos nastalo je na Havajima 1960-ih. Terijaki stil obrade mesa je vrlo jednostavan, a sve što treba da uradite jeste da premažete piletinu terijaki sosom i ispečete.

Sastojci:

  • 1 šolja vode
  • 1/4 šolje soja sosa
  • 5 kašičica smeđeg šećera
  • 1 kašika meda 
  • 1/2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1/4 kašičice belog luka u prahu
  • Još:
  • 2 kašike kukuruznog škroba
  • 1/4 šolje hladne vode

Recept za terijaki sos:

10:04
Korak 1

Pomešajte sastojke 

U šerpi pomešajte vodu, sojin sos, smeđi šećer, med, mleveni đumbir i beli luk u prahu. Kuvajte dok ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. 

10:45
Korak 2

Dodajte skrob

U čaši pomešajte skrob i vodu, pa dodajte u sos. Nastavite da kuvate dok se sos ne zgusne, uz neprestano mešanje.

Pročitajte i ovo: Tartar sos 

BONUS VIDEO: 

rolovana piletina sa pesto sosom  instagram/cookistwow

(StvarUkusa/S.B.)