Sastojci:

  • 150 g šunke ili dimljene piletine (sitno seckane)
  • 150 g graška (svežeg ili iz konzerve, oceđenog)
  • 300 g svežeg kupusa (sitno narendanog)
  • 1 veza mirođije (sitno iseckana)
  • 1 veza mladog luka (seckanog)
  • 2 kašike majoneza ili 2 kašike jogurta + 1 kašičica senfa + prstohvat soli (za lakši preliv)

Priprema:

Ova osvežavajuća salata je idealan pratilac bogatog slavskog ručka. Lagana, a puna ukusa, savršeno balansira uz pečenje, pogotovo ako se na stolu nađu jagnjetina, prasetina ili pečena piletina. Priprema se brzo, ne traži skupe sastojke i osvaja svojom jednostavnošću i svežinom.

Savet:

Ako koristite svež grašak, blanširajte ga 2–3 minuta u vreloj vodi pa odmah ohladite u hladnoj – biće mekši i slađi. Kupus možete blago posoliti i izgnječiti rukama pre mešanja, da omekša i pusti sok.

U većoj činiji pomešajte sitno narendan kupus, grašak, seckanu šunku (ili dimljenu piletinu), mirođiju i mladi luk. U posebnoj činiji sipajte majonez, ili napravite lagani preliv od jogurta, senfa i soli. Dodajte preliv u salatu i dobro promešaj da se sve lepo sjedini.

Ohladite u frižideru najmanje 15 minuta pre serviranja.

Bonus video

Slaganje salate kao u restoranima Izvor: Slaganje salate kao u restoranima