Sastojci:
- 3 krompira
- 250 g ribe po ukusu (može i tunjevina)
- 1 crni luk
- 200 g svežeg krastavca
- 6 kuvanih jaja
- 2 topljena sira
- 1 veza mirođije
- 200 g majoneza
Za marinadu za luk:
- 0,5 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 1 kašika sirćeta (9%)
- Hladna voda, po potrebi
Priprema:
U Srbiji se na svakoj slavskoj i prazničnoj trpezi gotovo obavezno nađe salata Mimoza. Ipak, ako želite nešto posebno, lagano, a punog ukusa, ova salata sa tunjevinom ili ribom je savršena alternativa. Prozračna je, kremasta i dekorativna – a što je najvažnije, svi traže repete.
Marinirajte crni luk: Isecite luk na tanke četvrtine prstenova i stavite ga u činiju. Dodajte so, šećer i sirće, pa prelijte hladnom vodom da ogrezne. Ostavite da odstoji 10 minuta, zatim procedite.
Na tanjir premažite malo majoneza. Narendajte kuvani krompir direktno na tanjir, rasporedite ravnomerno i posolite po ukusu. Premažite slojem majoneza. Isecite ribu (ili iscedite tunjevinu) na manje komade i rasporedite je preko krompira. Ponovo stavite tanak sloj majoneza. Rasporedite oceđeni marinirani luk preko ribe. Preko njega stavite mrežicu od majoneza. Isecite svež krastavac na tanke trakice i rasporedite ga preko luka. Ponovo dodajte sloj majoneza. Narendajte kuvana jaja na srednjem rendeu i rasporedite ih po salati. Dodajte još jedan sloj majoneza u mreži. Topljene sireve stavite u zamrzivač na 30 minuta, pa ih narendajte i rasporedite preko jaja. Rende premažite uljem da se sir ne lepi.
Sitno iseckajte mirođiju i pospite ga oko ivica salate. Očistite i oblikujte salatu bez pritiskanja.
Bonus video
