Sastojci:

  • 3 krompira 
  • 250 g ribe po ukusu (može i tunjevina)
  • 1 crni luk 
  • 200 g svežeg krastavca
  • 6 kuvanih jaja
  • 2 topljena sira 
  • 1 veza mirođije
  • 200 g majoneza

Za marinadu za luk:

  • 0,5 kašičice soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika sirćeta (9%)
  • Hladna voda, po potrebi

Priprema:

U Srbiji se na svakoj slavskoj i prazničnoj trpezi gotovo obavezno nađe salata Mimoza. Ipak, ako želite nešto posebno, lagano, a punog ukusa, ova salata sa tunjevinom ili ribom je savršena alternativa. Prozračna je, kremasta i dekorativna – a što je najvažnije, svi traže repete.

Savet:

Za najlepši ukus, ostavite salatu da se ohladi u frižideru najmanje 2–3 sata pre serviranja – biće još ukusnija i čvršća za sečenje.

Marinirajte crni luk: Isecite luk na tanke četvrtine prstenova i stavite ga u činiju. Dodajte so, šećer i sirće, pa prelijte hladnom vodom da ogrezne. Ostavite da odstoji 10 minuta, zatim procedite.

Na tanjir premažite malo majoneza. Narendajte kuvani krompir direktno na tanjir, rasporedite ravnomerno i posolite po ukusu. Premažite slojem majoneza. Isecite ribu (ili iscedite tunjevinu) na manje komade i rasporedite je preko krompira. Ponovo stavite tanak sloj majoneza. Rasporedite oceđeni marinirani luk preko ribe. Preko njega stavite mrežicu od majoneza. Isecite svež krastavac na tanke trakice i rasporedite ga preko luka. Ponovo dodajte sloj majoneza. Narendajte kuvana jaja na srednjem rendeu i rasporedite ih po salati. Dodajte još jedan sloj majoneza u mreži. Topljene sireve stavite u zamrzivač na 30 minuta, pa ih narendajte i rasporedite preko jaja. Rende premažite uljem da se sir ne lepi.

Sitno iseckajte mirođiju i pospite ga oko ivica salate. Očistite i oblikujte salatu bez pritiskanja.

Bonus video

00:10
Slaganje salate kao u restoranima Izvor: TikTok/inspo_by_rio_