Sastojci:
- 200 g burata sira (jedna veća burata, čuvati u vodi dok se ne koristi)
- ¼ šolje bosiljak pesta (najbolje domaći, ali može i kupovni)
- 500 g čeri paradajza
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike sitno seckanog ljutog luka ili šalotke
- ½ kašičice krupne soli
- ¼ kašičice bibera
- 2 kašičice sirćeta (može jabukovo ili crveno vinsko sirće)
Za serviranje:
- ½ kašičice krupne soli (ili manje ako koristite običnu kuhinjsku)
- 1 kašika kvalitetnog maslinovog ulja za završnicu
- Nekoliko listova svežeg bosiljka
- Hleb sa hrskavom koricom, po mogućstvu topao
Priprema:
Ova salata je prava letnja raskoš – lagana, a opet bogatog ukusa, spaja kremastu buratu, pečeni paradajz, domaći pesto i mirisni bosiljak. Idealna je kao predjelo, ali uz dobar hleb može postati i glavno jelo kad želite nešto posebno, a jednostavno. Uz svaki zalogaj, otkriva se savršen balans toplog, hrskavog i nežnog.
Izvadite buratu iz frižidera barem 30 minuta ranije da se opusti na sobnoj temperaturi. Ostavite je u vodi do serviranja.
Zagrejte rernu na 200°C. U činiji pomešajte paradajz sa uljem, ljutim lukom, solju i biberom. Rasporedite po plehu i pecite 10 minuta – treba da omekša, ali da ne pukne.
Pažljivo gurnite paradajz na jednu stranu pleha i poprskajte ga sirćetom. Ne mešajte. Pažljivo prebacite paradajz na tanjir u jednom sloju. Lagano izvadite buratu iz vode i stavite je na sredinu. Preko svega nakapajte kašiku maslinovog ulja, stavite nekoliko kašičica pesta naokolo, pospite krupnu so i ukrasite listovima bosiljka. Servirajte uz topli hleb.
Bonus video
