Sastojci:

  • 200 g burata sira (jedna veća burata, čuvati u vodi dok se ne koristi)
  • ¼ šolje bosiljak pesta (najbolje domaći, ali može i kupovni)
  • 500 g čeri paradajza
  • 2 kašike maslinovog ulja 
  • 2 kašike sitno seckanog ljutog luka ili šalotke
  • ½ kašičice krupne soli
  • ¼ kašičice bibera
  • 2 kašičice sirćeta (može jabukovo ili crveno vinsko sirće)

Za serviranje:

  • ½ kašičice krupne soli (ili manje ako koristite običnu kuhinjsku)
  • 1 kašika kvalitetnog maslinovog ulja za završnicu
  • Nekoliko listova svežeg bosiljka
  • Hleb sa hrskavom koricom, po mogućstvu topao

Priprema:

Ova salata je prava letnja raskoš – lagana, a opet bogatog ukusa, spaja kremastu buratu, pečeni paradajz, domaći pesto i mirisni bosiljak. Idealna je kao predjelo, ali uz dobar hleb može postati i glavno jelo kad želite nešto posebno, a jednostavno. Uz svaki zalogaj, otkriva se savršen balans toplog, hrskavog i nežnog.

Savet:

Ako nemate domaći pesto, kupovni učinite boljim tako što ćete ga pomešati s kašičicom limunovog soka i kašičicom maslinovog ulja – osvežiće ukus i učiniti ga sličnijim domaćem.

Izvadite buratu iz frižidera barem 30 minuta ranije da se opusti na sobnoj temperaturi. Ostavite je u vodi do serviranja.

Zagrejte rernu na 200°C. U činiji pomešajte paradajz sa uljem, ljutim lukom, solju i biberom. Rasporedite po plehu i pecite 10 minuta – treba da omekša, ali da ne pukne.

Pažljivo gurnite paradajz na jednu stranu pleha i poprskajte ga sirćetom. Ne mešajte. Pažljivo prebacite paradajz na tanjir u jednom sloju. Lagano izvadite buratu iz vode i stavite je na sredinu. Preko svega nakapajte kašiku maslinovog ulja, stavite nekoliko kašičica pesta naokolo, pospite krupnu so i ukrasite listovima bosiljka. Servirajte uz topli hleb.

Bonus video

00:10
Slaganje salate kao u restoranima Izvor: TikTok/inspo_by_rio_