Sastojci:

  • 800 g cvetova zove i kriški limuna (ostataka od pripreme sirupa)
  • 150–200 ml sirupa od zove (ili jabukovog, limunovog soka ili vode)
  • 175 g šećera
  • 2 kašičice vanilin šećera

Priprema:

Ko pravi sirup od zove, zna da posle proceđivanja ostaje pregršt mirisnih cvetova i kriški limuna. Umesto da ih bacite – od njih napravite džem koji miriše na leto i tople sunčane dane. Ovo je jedan od onih recepata koji pokazuju da ništa ne treba da se baca.

Čuvanje:

U frižideru traje 2–3 nedelje, a ako se tegle dobro zatvore i vakumiraju – i do 2–3 meseca.

U šerpu stavite cvetove zove i kriške limuna koje su ostale od sirupa. Dodajte šećer, vanilin šećer i sirup (ili sok po izboru). Dobro promešajte. Stavite na šporet i pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte 15–20 minuta uz povremeno mešanje.

Tokom kuvanja usitnite sve štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu strukturu. Ako volite da ostanu delovi limuna, nekoliko kriški možete ostaviti cele. Ako vam smesa deluje pregusto, dodajte još malo sirupa ili vode. Džem treba da bude mekan, ali ne tečan. Po ukusu dodajte još malo šećera ili soka da izbalansirate slatkoću i kiselost.

Pripremite tegle – sterilišite ih ili prelijte ključalom vodom, isperite s malo alkohola ili limuntusa. Sipajte džem dok je još vreo, zatvorite čvrsto poklopcem.

Bonus video

00:59
Mekana torta sa džemom i kokosom Izvor: instagram/cookistwow