Sastojci:

  • 1 tikvica
  • 1 manji paradajz
  • Pesto sos – po ukusu
  • 4 jajeta
  • so i biber
  • Rendan sir – po želji

Priprema:

Kada tikvice preplave pijace, pravo je vreme da ih iskoristite u jednostavnim jelima poput ove lagane fritate. Sočne tikvice, mirisni pesto i zapečeni sir čine je savršenim obrokom za svaki deo dana – bilo da je to doručak, ručak ili lagana večera.

Savet:

Koristite tiganj sa metalnom drškom ili onaj koji je bezbedan za rernu – tako ćete dobiti savršeno zapečenu koricu bez presipanja u drugu posudu.

Tikvice narendajte ili sitno isecite, pa ih kratko propržite u tiganju bez ulja dok ne omekšaju i ispuste višak vode.

U posebnoj posudi umutite jaja sa solju i biberom. Dodajte paradajz, pesto sos, omekšale tikvice i polovinu sira. Promešajte.

Sipajte smesu u nauljeni tiganj i pecite na srednjoj vatri 5–7 minuta, dok se rubovi ne stegnu. Pospite ostatkom sira i poklopite tiganj  još 2–3 minuta da se gornji sloj lepo zapeče. Poslužite toplo, uz sezonsku salatu ili krišku hleba.

Bonus video

00:16
Recept za jelo od tikvica i spanaća Izvor: Instagram/esterferriol