Fritata je jelo poreklom iz Italije, ali se brzo raširila po ostatku sveta. Ovde se kombinuje povrće sa jajima, podseća na klasičan omlet, ali se obavezno zapeče u rerni. Pored jaja i povrća, jelu po želji možete dodati sir, šunku, pršuti ili bilo koju drugu vrstu mesa. Fritata je veoma jednostavna za pripremu, a osim načina pečenja, nema jedinstvenog recepta, već možete koristiti sastojke koje trenutno imate u frižideru.
Ovaj recept za fritatu sa tikvicama odlično je letnje jelo, koje je zdravo, a držaće vas sitima do ručka.
Sastojci:
- 2 manje tikvice
- 7 krupnijih jaja
- 100 g parmezana
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- so, biber
- malo svežeg peršuna
Priprema:
U tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa na njemu propržite sitno naseckan luk dok ne omekša. Tikvice dobro operite, skinite im vrhove, pa ih isecite na tanke kolutove. Kada se luk zastakli, dodajte tikvice i sve lagano dinstajte 5-10 minuta. Jaja razmutite, dodajte začine i parmezan, pa sve prelijte ravnomerno preko tikvica. Nemojte mešati, već poklopite tiganj i pecite oko 10 minuta u rerni koju ste zagrejali na 180 stepeni, ili dok smesa ne počne da se odvaja od ivica. Peršun sitno naseckajte, pa pre služenja pospite po fritati i služite.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem