Mocarela je čuveni italijanski sir neutralnog ukusa koji se koristi u mnogim jelima. Njega možete da stavite na picu, da ga koristite kada pravite nadev za pastu, a ni kapreze salata ne može da se zamisli bez njega. U prodavnici je mocarela spada u skuplje sireve, a od samo 2 sastojka možete da ga napravite kod kuće.
Sastojci:
- 1,5 l mleka
- 90 ml sirćeta
Recept za domaći mocarela sir:
U šerpu sipajte mleko, pa kuvajte dok se ne zagreje. Neprestano mešajte, pa sipajte sirće. Par puta špatulom promešajte mleko od ivice ka sredini. Poklopite i kuvajte 2-3 minuta. Zatim skinite poklopac, pa lagano pritisnite sir koji se formirao uz ivicu. Izvadite sir i stavite u cediljku. Lagano rukom pritisnite sir da ga iscedite, a zatim zagrejte surutku (ali pazite da ne proključa). Dodajte so i promešajte. Stavite mocarela sir u surtuku, pa ostavite 2-3 minuta, a onda izvadite i ponovo isecdite. Ponovite postupa još dvaput. Oblikujte lopticu, pa stavite mocarela sir u posudu sa hladnom vodom. Ostavite nekih 2-3 minuta.
Pročitajte i ovo: Hleb punjen mocarela sirom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus