Mocarela je čuveni italijanski sir neutralnog ukusa koji se koristi u mnogim jelima. Njega možete da stavite na picu, da ga koristite kada pravite nadev za pastu, a ni kapreze salata ne može da se zamisli bez njega. U prodavnici je mocarela spada u skuplje sireve, a od samo 2 sastojka možete da ga napravite kod kuće. 

Sastojci: 

  • 1,5 l mleka 
  • 90 ml sirćeta 

Recept za domaći mocarela sir: 

U šerpu sipajte mleko, pa kuvajte dok se ne zagreje. Neprestano mešajte, pa sipajte sirće. Par puta špatulom promešajte mleko od ivice ka sredini. Poklopite i kuvajte 2-3 minuta. Zatim skinite poklopac, pa lagano pritisnite sir koji se formirao uz ivicu. Izvadite sir i stavite u cediljku. Lagano rukom pritisnite sir da ga iscedite, a zatim zagrejte surutku (ali pazite da ne proključa). Dodajte so i promešajte. Stavite mocarela sir u surtuku, pa ostavite 2-3 minuta, a onda izvadite i ponovo isecdite. Ponovite postupa još dvaput. Oblikujte lopticu, pa stavite mocarela sir u posudu sa hladnom vodom. Ostavite nekih 2-3 minuta. 

Pročitajte i ovo: Hleb punjen mocarela sirom

BONUS VIDEO: 

Lepinje punjene feta sirom i spanaćem  Instagram/ myriadrecipes

StvarUkusa/S.B.