Pikantna korejskapica uspešno kombinuje korejsku kuhinju sa klasičnom italijanskom picom, a popularna je ne samo u Koreji, već i širom sveta. Možda je razlog ljutkasti sos koji ovaj tradicionalni specijalitet čini nezaboravnim! Pikantna korejska pica je poznata i pod imenom "pulkogi" a nastala je po uzoru na čuveno istoimeno jelo koje se sastoji od tanko isečenog mesa  mariniranog u sojinom sosu, zaslađivačima, aromatičnim začinima i susamovom ulju. Dobro će vam doći i trik da korica bude hrskava, pa zato ne propustite da probate ovu pikantnu korejsku picu! 

Sastojci:

  • Za testo: 
  • 200 g brašna
  • 1 dl vode
  • Pola kesice suvog kvasca
  • 10 ml maslinovog ulja
  • 4 g soli
  • Za fil: 
  • 360 g mocarele
  • 700 g šunke
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šitake pečurke (možete i šampinjone)
  • 1 crvena ljuta papričica
  • 150 ml pica sosa 
  • Pukogi sos: 
  • 9 kašika sojinog sosa
  • 4 čena belog luka
  • 125 g praziluka
  • 1 kruška
  • 3 kašičice šećera
  • 1 kašičica susamovog ulja
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 1 kašičica susama

Priprema pikantne korejske pice

10:11
Korak 1

Priprema testa

Počnite tako što ćete sipati vodu u veliku posudu za mešanje testa za korejsku picu i rastvoriti kvasac u njoj. Postepeno dodajte brašno, stalno mešajući da se sjedini. Dobro promešajte da dobijete ujednačenu smesu bez grudvica. Zatim posolite testo i poprskajte maslinovim uljem.

10:55
Korak 2

Dizanje

Stavite testo na lagano pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta. Treba da postane glatko i elastično. Od testa formirajte glatku loptu i stavite je u veliku nauljenu činiju. Pokrijte posudu vlažnom krpom ili plastičnom folijom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi oko 4 sata. Testo treba da se udvostruči, postane lagano i prozračno.

11:02
Korak 3

Oblikovanje pice

Nakon što je testo naraslo, lagano pobrašnite radnu površinu i pažljivo ga stavite na nju. Važno je da pažljivo rukujete testom kako bi se sačuvali vazdušni "džepovi" koji doprinose laganoj, prozračnoj teksturi. Da biste formirali podlogu, pritisnite loptu testa rukama i postepeno ga rastežite od centra ka spolja, sve vreme ga rotirajući. Ostavite deblju ivicu na rubovima formiranog testa za picu.

11:26
Korak 4

Pulkogi sos i pečenje

Pulkogi sos se sprema tako što se pomeša sojin sos, mleveni beli luk, seckani praziluk, rendana kruška, šećer, susamovo ulje, biber i susam. Testo za pikantnu korejsku picu premažite paradajz sosom, preko rasporedite isečenu šunku, pečurke, luk, čili papričice, pulkogi sos i pospite sirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 260°C 10-15 minuta, dok kora ne porumeni.

BONUS VIDEO: 

Pica pecivo Instagram/bengikurtcebe

 StvarUkusa/M.G.