Patlidžan uvek daje poseban šmek jelima, a u ovoj salati postaje prava kremasta poslastica. Jednostavna je za pripremu i traži malo sastojaka koje svi imamo pri ruci. Najbolja je kao lagani prilog ili kao namaz na hlebu.

Osnovne informacije

Kuhinja: Mediteranska

Tip jela: Salata

Porcije: 4

Ukupno vreme priipreme: 45 minuta

Težina: Lako

Sastojci:

  • 3 patlidžana
  • 1 crveni luk
  • 1 struk mladog luka
  • šaka svežeg peršuna ili zelenog korijandera
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika majoneza
  • so i biber po ukusu
  • malo maslinovog ulja
Savet:

Ako želite još laganiju verziju, zamenite majonez kašikom grčkog jogurta.

Priprema:

Ispecite patlidžan

Operite patlidžane, izbockajte ih viljuškom i stavite u rernu da se peku oko 30 minuta na 200°C, dok potpuno ne omekšaju.

Očistite i usitnite

Kada su pečeni, oljuštite ih i sitno naseckajte ili izgnječite viljuškom dok ne dobijete kremastu masu.

Dodajte povrće

Naseckajte crveni i mladi luk na sitno. Sitno iseckajte peršun ili korijander. Usitnite beli luk.

Umešajte salatu

U posudi pomešajte pečeni patlidžan sa lukom, belim lukom, seckanim zelenim i kašikom majoneza. Dodajte so, biber i malo maslinovog ulja pa dobro promešajte.

Ohladite i poslužite

Ostavite u frižideru bar pola sata da se ukusi prožmu, pa poslužite uz hleb ili meso.

Bonus video

00:26
Kako se pravi baba ganuš Izvor: instagram/healthygirlkitchen