Karfiol sa belim lukom iz rerne

Karfiol sa belim lukom iz rerne je savšen za prilog uz neko meso i lako se pravi.
Karfiol sa belim lukom iz rerne Foto: prt scr / yt / Rezeptliebhaber

Sastojci:

  • 1 karfiol
  • 200 g putera
  • 2 čena belog luka

Za preliv:

  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica kurkume
Zašto je korisno da jedete karfiol?

Karfiol je niskokaloričan i u svom sastavu ima 92 odsto vode. Karfiol obiluje antioksidansima glukozinolatima i izotiocijanatima. Bogat je vitaminom K, folatom, kalijumom, manganom i pantotenskom kiselinom.

Recept za začinjeni karfiol iz rerne:

Kako biste pripremili karfiol na ovaj način, prvo jedan ceo krafiol odvojite na cvetove i prelijte vodom. Kuvajte ga 5 minuta. Zatim iseckajte 200 g putera na kocke i prebacite ga u lonac, pa dodajte sitno iseckani beli luk. Rastopite ih na ringli.

Karfiol prebacite u posudu za pečenje. Svaki cvet presecite na pola i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite karfiol otopljenim puterom sa belim lukom. Pecite u rerni na 180 stepeni deset minuta.

Zatim pomešajte sastojke za preliv - soja sos, jabukovo sirće, med i kurkumu i premažite to po karfiolu koji ste izvadili iz rerne. Potom ga opet vratite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na 10 minuta. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i pohovani karfiol preliven sosom od sira.

Pročitajte kako se pravi najukusniji pire od karfiola

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača Izvor: Kurir televizija

StvarUkusa