Najbolja krompir salata za svečanu trpezu: Bilo da pravite posnu ili mrsnu verziju, uvek je hit

Otkrijte recept za najbolju krompir salatu koja je uvek hit, bilo da je pravite za posnu ili mrsnu svečanu trpezu.
Foto: Shutterstock

Krompir salata je najpopularniji prilog uz ribu i to sa dobrim razlogom. Ključ je u pripremi savršeno izbalansiranog dresinga i dodatku svežeg, sitno iseckanog povrća. Preliv od majoneza, pavlake i senfa daje kremastu teksturu salati, dok joj seckani crveni luk i celer daju hrskavost i notu svežine koja podiže njen ukus na potpuno novi nivo.

Osim što se savršeno slaže sa ribom, ova salata je odličan dodatak i na slavsku trpezu - lagana je, osvežavajuća i lepo se kombinuje sa gotovo svakim jelom, bilo mrsnim ili posnim (uz nekoliko izmena). Može se pripremiti unapred, što je čini praktičnim izborom za svaku svečanu priliku.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: prilog

Porcije/Količina: 6 porcija

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme kuvanja: 30 minuta

Ukupno vreme pripreme: 50 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g kisele pavlake
  • 60 majoneza
  • 1 kašika senfa
  • pola srednjeg crvenog luka, sitno iseckanog
  • 3 stabljike celera, sitno iseckane
  • 2 srednja kisela krastavca, sito iseckana
  • 2 kuvana jaja, oljuštena i iseckana 
  • sveže iseckano bilje po želji (peršun, mirođija, vlašac)
  • So i sveže mleveni crni biber po ukusu

Priprema:

1. korak: Kuvanje krompira

Stavite krompir u veći lonac i nalijte vodu tako da ga prekrije. Posolite vodu (kašičica soli na litar vode). Pustite da provri, pa zatim smanjite temperaturu i kuvajte 15–20 minuta. Spreman je kada možete da ga probodete viljuškom.

Ublažite ukus luka:

Dok se krompir kuva, stavi iseckani crveni luk u malu posudu i prelijte ga hladnom vodom. Ostavite da odstoji 10 minuta, zatim ocedite i isperite. Ovo ublažava jak, sirov ukus luka.

 2. korak: Priprema ledene kupke

Neposredno pre nego što je krompir gotov, u srednju posudu naspite hladnu vodu i dodajte led.

3. korak: Hlađenje i ljuštenje krompira

Skuvani krompir ocedite i odmah prebacite u ledenu kupku. Kada se dovoljno ohladi da možete da ga držite u ruci, ali je još topao u sredini, izvadite ga i oljuštite (kora bi trebalo lako da se skine prstima).

4. korak: Seckanje krompira

Oljušten krompir iseci na komade veličine zalogaja i stavi u veliku činiju. Prelijte ga kašikom sirćeta i posolite po ukusu.

5. korak: Priprema preliva

U drugoj većoj činiji sjedinite kiselu pavlaku, majonez i senf i dobro izmešajte dok masa ne postane glatka.

6. korak: Mešanje salate

U činiju s krompirom dodajte preliv, pripremljeni luk, celer, kisele krastavce, iseckana jaja i sveže bilje. Lagano promešajte da se sve sjedini, pazeći da ne zgnječite krompir.

Posna verzija;:

Ako pripremate posnu verziju salate, jednostavno izbacite jaja, običan majonez zamenite posnim, a pavlaku biljnim alternativama kao što je jogurt od soje.

7. korak: Serviranje

Probajte i začini po ukusu solju i biberom.

Ako imate vremena, ostavite salatu u frižideru najmanje 30 minuta pre serviranja - tako će se ukusi najbolje povezati.

Bacite pogled i na naš recept za posnu krompir salatu sa povrćem i mirođijom.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.