UKUSNA JE I KAD PRENOĆI U FRIŽIDERU: Krem čorba od leblebija - pravi delikates

Ništa nije ukusnije od domaće čorbice pre ručka.

Shutterstock

Leblebija je deo porodice biljaka koje spadaju u mahunarke. Zbog svoje visoke nutritivne vrednosti oduvek je bila bitna namirnica u ljudskoj ishrani. Današnje generacije ne znaju toliko o ovoj namirnici koja je u narodu poznata i kao slatki pasulj. Liči na zrno soje i jedan je od delikatesa azijske kuhinje.

Sastojci:

  • 800g leblebija
  • 2 glavice luka
  • 3 čena belog luka
  • svež peršun, origano, so, biber
  • sok od jednog limuna 
  • maslinovo ulje 
  • krutoni - za serviranje (po želji)

Priprema:

Iseckajte crni i beli luk pa prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte seckan peršun, oceđene skuvane leblebije, origano, biber i so. Nalijte 1 - 2 litara vode i kuvajte poklopljeno oko 20 minuta. Nakon toga dodajte sok od limuna, pa štapnim mikserom izblendajte čorbicu. (ukoliko nemate štapni mikser može i blender). Servirajte sa krutonima.

Izvor: Stvar ukusa