Svako ko je jednom probao grčku kuhinju, zauvek će se sećati tipičnog ukusa koji vas bukvalno tera da „poližite prste“.

Ali ukus hrane u Grčkoj ne bi bio isti bez nekih tipičnih začina za grčku kuhinju.

Origano

Ovaj jedinstveni aromatični začin možete pronaći svuda u prodavnicama, na pijacama, u kafanama, u kućama, u bašti i u prelepim saksijama i loncima na terasama. Svež ili sušen, origano daje specifičan ukus grčkim jelima, poboljšavajući i otkrivajući harmoničan ukus proizvoda u jelu. Iako je začin tipičan za grčke salate, pice, variva, meso, marinade, u stvari ga Grci dodaju gotovo svuda. Zato origano možete pronaći kao prilično netipičan dodatak pomfritu, na primer. A ukus će vas prijatno iznenaditi.

Ruzmarin

Ova jaka i izuzetno posebna aroma vrlo je često prisutna u grčkim jelima. Jagnjetina, krompir, ukusne pogače, masline prelepog ukusa i apetitne janije najčešća su jela pripremljena sa ruzmarinom u Grčkoj.

Bosiljak

Bezbrojne vrste bosiljka koje rastu i koriste se kao začin u Grčkoj široko se koriste u lokalnoj kuhinji. Sveži listovi daju jedinstveni ukus bilo kojoj salati, pa čak i samo nekoliko njegovih zelenih komadića u potpunosti menjaju ukus. Zbog tople klime tokom većeg dela godine, pa čak i tokom cele godine, pristup svežem bosiljku je izuzetno lak, pa se omiljeni grčki začin u ovoj verziji koristi više nego sušeni.

Mirođija

Naročito se poštuje u grčkoj kuhinji, gde se koristi ne samo kao začin već i kao lekovito bilje. Veruje se da onome ko je konzumira donosi zdravlje, snagu i dugovečnost. Dakle, obilje mirođije u nekim jelima može samo da vas obraduje. Najčešće se dodaje grčkim supama, namazima, salatama, sosevima, ribi, kao začin za škampe, školjke i sve druge plodove mora.

Lovorov list

U Grčkoj ima mnogo širu primenu i posebno se poštuje. Koristi se u mnogim jelima, uključujući čorbe sa mesom, krompir - pripremljen na razne načine, ribu na grčki način, za marinade, posne čorbe i još mnogo toga.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: Bonapeti.rs