Guste, kremaste čorbe idealne su za toplije dane jer su lagane, a najbolje od svega je što priprema traje manje od pola sata.
Za ovaj recept potreban je temeljac, a u koliko ga nemate pri ruci poslužiće i kocka za supu. Možete da je servirati kao predjelo, ali zasitna je i puna ukusa, pa će dobro poslužiti i kao glavno jelo.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 1 crni luk
- 3 šargarepe
- 2 celera
- 500 ml pilećeg temeljca
- 100 ml mleka
- 80 g maslaca
- 40 g brašna
- so, biber
Priprema:
Krompir očistite i isecite na kockice, takođe i ostalo povrće. Luk kratko prodinstajte na ulju dok se ne zastakli, pa mu dodajte šargarepu, a potom i krompir. Zalijte temeljcem i sve kuvajte oko 20-ak minuta. Za to vreme na tiganju otopite maslac, dodajte brašno, pa kada se proprži ulijte mleko. Lagano krčkajte uz konstantno mešanje, a kada počne da se zgušnjava skonite sa ringle. Kada se krompir skuva, povrće iznječite štapnim mikserom ili izmiksajte u blenderu i sve začinite po ukusu. Nakon toga dodajte zapršku od mleka i sve kuvajte još nekoliko minuta dok ne provri. Pre serviranja po želji ukrasite sitno sevkanim peršunom.
Izvor: Stvar ukusa