Domaća supa od povrća sa knedlama je sastavni deo ručka, koji okrepljuje i zagreva organizam, što je odlično tokom leta jer se brže prilagođavate visokim temperaturama. Ukoliko volite možda ćete želeti da napravite i domaću pileću supu. Evo i kako se pravi domaća supa od povrća sa knedlama!
Sastojci:
- 750 ml vode
- 2 srednje šargarepe, poprečno isečene na trećine
- 2 celera, poprečno isečena na trećine
- 1 srednji žuti luk, nasečen na četvrtine
- 10 grančica mirođije
- 4 sitno naseckana čena belog luka
- 1/2 kašičice bibera
- 1 1/2 kašičica soli
- 1 lovorov list
Za knedle:
- 4 jajeta, dobro umućena
- 30 ml ulja
- 30 g seckane mirođije
- 2 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 30 ml povrtnog bujona
- 30 g prezla
Recept za domaću supu od povrća sa knedlama:
U velikom loncu sa poklopcem na jakoj vatri pomešajte sve sastojke za supu, osim soli. Pokrijte, pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte poklopljeno, dok povrće ne omekša, 40 do 45 minuta. Kada se supa skuva, procedite je kroz sitno sito i povrće odvojite na stranu, neće biti potrebno. Umešajte so dok se ne rastvori, probajte i dodajte još, ako je potrebno. Napravite knedle tako što ćete da umutite jaja, ulje, mirođiju, so, biber i povrtni bujon. Umešajte prezle, a zatim pokrijte najlonskom folijom i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta do 2 sata.
Zagrejte lonac slane vode do ključanja i obložite pleh papirom za pečenje. Podmažite papir za pečenje uljem. Vlažnim rukama oblikujte loptice i prebacite ih na pleh za pečenje. Smanjite toplotu tako da voda lagano ključa. Dodajte knedlice u vodu, poklopite i kuvajte dok ne narastu i ne postanu čvrste na dodir, oko 20 minuta. Supu od povrća vratite na ringlu da provri. Dodajte šargarepu, poklopite i kuvajte dok ne omekša, oko 4 minuta. Ubacite knedle u činije za serviranje i prelijte supu preko njih. Ukrasite mirođijom.
Pročitajte kako se pravi supa sa brokolijem i pečurkama
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.