Domaća paradajz čorbica krcata povrćem

Domaća paradajz čorbica krcata povrćem je idealna kao letnji obrok.
Domaća paradajz čorbica krcata povrćem je prepuna vitamina i odlično ide uz parče tosta Foto: prt scr /yt / Nena's Wellness Corner | Nutrition with Dr. S

Sastojci:

  • 2 šargarepe iseckane na kockice
  • 2 stabljike celera iseckane na kockice
  • 1 tikvica iseckana na kockice
  • ½ crnog luka, sitno iseckanog
  • 450 g leblebija iz konzerve, oceđenih i ispranih
  • 240 g čeri paradajza, prepolovljenog
  • ½ kašičice paprike
  • 1 kašičica mešavine suvih začina
  • ½ do 1 kašičica soli, po ukusu
  • 120 ml paradajz sosa
  • 1 povrtna kocka
  • 700 ml tople vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
Zašto je korisno da jedete paradajz?

Paradajz je niskokalorična namirnica bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima. U 100 grama paradajza nalazi se oko 18 kalorija, 3.9 grama ugljenih hidrata (od toga 2.6 grama šećera), 1.2 grama vlakana, 0.9 grama proteina i 0.2 grama masti. Od vitamina, sadrži vitamin C (13.7 mg, 23% preporučenog dnevnog unosa), vitamin A (833 IU, 17% preporučenog dnevnog unosa) i vitamin K (7.9 µg, 10% preporučenog dnevnog unosa). Od minerala, paradajz je dobar izvor kalijuma (237 mg, 7% preporučenog dnevnog unosa) i folata (15 µg, 4% preporučenog dnevnog unosa).

Recept za paradajz čorbicu sa povrćem:

Kako biste napravili čorbu, prvo u velikoj šerpi zagrejte malo maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte seckani luk, šargarepu i celer. Pržite oko 5 minuta, povremeno mešajući, dok ne omekšaju i ne zamirišu. Dodajte tikvice i prepolovljeni čeri paradajz. Kuvajte još 3-4 minuta dok paradajz ne počne da se raspada i pušta sok.

Pospite paprikom, suvim začinima i solju povrće. Dobro promešajte da se obloži. Rastvorite povrtnu kocku toploj vodi. Sipajte čorbu u šerpu sa paradajz sosom i leblebijama. Dovedite do blagog ključanja. Smanjite vatru na srednje nisku, dodajte lovorov list, poklopite i krčkajte 15-20 minuta dok povrće ne omekša i ukusi se ne sjedine.

Probajte i prilagodite začine. Za gušću teksturu, izgnječite malo leblebija kašikom ili izblendirajte štapnim blenderom i ponovo promešajte. Sipajte u činije i servirajte toplo. Pospite svežim peršunom, sa malo parmezana ili maslinovim uljem za dodatni ukus. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i laganu čorbicu sa bamijom po makedonskom receptu.

Pročitajte kako se pravi čorbica sa kuvanom slaninom, gotova za pola sata

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba? Izvor: Kurir televizija

StvarUkusa