Sušenje voća i povrća, je veoma praktično, jer ih nakon toga možete koristiti u različitim jelima, a neke vrste možete i jesti i sušene bez pripreme.

1. Nakon što se paradajz osuši, moramo biti sigurni da je potpuno dehidriran i da na njemu nema nikakve vlage. Dodirujući palcem i kažiprstom, možete osetiti da li ima vlage i koliko je ima;

2. Mesto gde će se čuvati sušeni paradajz mora biti zaštićeno od svetlosti i vlage. Prodiranje svetlosti na paradjz može ovlažiti pakovanje u kojima se paradajz skladišti;

3. Ambalaža u kojoj će se skladištiti mora biti izrađena od papira - na ovaj način papirna kesa ili kutija će apsorbirati svaku vlagu koja je nastala;

4. Na svaka tri-četiri dana protresite pakovanje da bi ste proverili da se nisu zalepili komadi jedan za drugi iz bilo kog razloga i da bi ih razdvojili jedan od drugog;

5. Obavezno ubacite datum sušenja paradajza u pakovanje.

6. Ako se slučajno desi da se pojavi vlaga kod sušenog paradajza, možete ga vratiti u aparat za sušenje osim ako se na njima ne pojavi buđ. Ako to primetite, uklonite oštećene plodove na kojima ima buđi, tako da ne zarazi ostatak pakovanja.

Sušeni paradajz može se čuvati u dobrim uslovima duže od 20 godina. Međutim, sušene plodove, voće ili povrće, starije od dve godine, nije preporučljivo konzumirati.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs