Pred kraj leta i početkom jeseni pravi se zimnica i ne postoji osoba koja joj se ne raduje. Na red dolazi pečenje paprika, pravljenje ajvara, pinđura, kao i ostalih specijaliteta. Ali iskoristite i tikvice i od njih napravite savršenu salatu. Pomešajte ih sa šargarepom i crnim lukom i napravićete salatu koju možete da služite uz meso, hleb, kao i predjelo na slavama. Uživajte! 

Sastojci:

  • 3 kg tikvica
  • 1 kg šargarepe 
  • 1 kg crnog luka 
  • 250 g šećera 
  • 250 ml ulja
  • 200 ml sirćeta
  • 2 kašike soli

Priprema:

Isecite tikvice i crni luk na sitne kockice, a šargarepu izrendajte. Sipajte u veću šerpu. U manjoj šerpi pomešajte šećer, so, sirće i ulje i kuvajte dok se sve ne rastopi i sjedini. Prelijte preko povrća i promešajte, pa ostavite 2-3 sata na sobnoj temeprauturi da povrće pusti sok. Promešajte s vremena na vreme. Stavite šerpu na šporet i ostavite da proključa. Kada tečnost malo ispari kuvajte povrće još 15 minuta na niskoj temepraturi. Sipajte u sterilisane tegle i dobro zavtvorite. Okrenite naopačke i pokrijte peškirom, pa ostavite još sat vremena. 

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE