Pred kraj leta i početkom jeseni pravi se zimnica i ne postoji osoba koja joj se ne raduje. Na red dolazi pečenje paprika, pravljenje ajvara, pinđura, kao i ostalih specijaliteta. Ali iskoristite i tikvice i od njih napravite savršenu salatu. Pomešajte ih sa šargarepom i crnim lukom i napravićete salatu koju možete da služite uz meso, hleb, kao i predjelo na slavama. Uživajte!
Sastojci:
- 3 kg tikvica
- 1 kg šargarepe
- 1 kg crnog luka
- 250 g šećera
- 250 ml ulja
- 200 ml sirćeta
- 2 kašike soli
Priprema:
Isecite tikvice i crni luk na sitne kockice, a šargarepu izrendajte. Sipajte u veću šerpu. U manjoj šerpi pomešajte šećer, so, sirće i ulje i kuvajte dok se sve ne rastopi i sjedini. Prelijte preko povrća i promešajte, pa ostavite 2-3 sata na sobnoj temeprauturi da povrće pusti sok. Promešajte s vremena na vreme. Stavite šerpu na šporet i ostavite da proključa. Kada tečnost malo ispari kuvajte povrće još 15 minuta na niskoj temepraturi. Sipajte u sterilisane tegle i dobro zavtvorite. Okrenite naopačke i pokrijte peškirom, pa ostavite još sat vremena.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus