SLAŽE SE UZ SVA SRPSKA JELA - UKISELJENI ZELENI PARADAJZ IZ TEGLE: Salata koju ćete rado jesti uz sarmu i pečenje

Paradajz punjen začinskim biljem i belim lukom oduševiće vas u zimskom periodu.

Shutterstock

U današnje vreme se gotovo sve može kupiti, ali verujte nam da će zimnica koju vi napravite biti zdravija, ukusnija i jeftinija. Paradajz u flaši i paradajz u teglama većina domaćica pravi. Ali ono što nije tako često u zimnici jeste zeleni paradajz iz tegle. On može biti odlična salata i sjajan izbor zimskim jelima. Jednostavno se pravi, zato trk na pijacu po ove divne plodove.

Sastojci:

  • 2 kg zelenog paradajza
  • 600 g paprike ljute
  • 300 g šargarepe
  • po 1 veza peršuna i mirođije
  • 100 g belog luka
  • 3,5 kašike soli
  • 1,5 l vode

Priprema:

Oljušteni beli luk, šargarepu i papriku iseckajte u blenderu. Začinsko bilje sitno iseckati. Stavite povrće i začinsko bilje u činiju, dodajte pola kašike soli i dobro promešajte. Oprani zeleni paradajz treba iseći po sredini, ali ne potpuno. Zatim morate izvaditi deo pulpe i napuniti povrćem. Stavite paradajz u tegle. Otopite 3 kašike soli u hladnoj vodi i prelijte povrće sa ovom salamurom. Odozgo je potrebno gnječenje. Zeleni paradajz treba ostaviti na sobnoj temperaturi oko nedelju dana. Zatim, kada se posole, potrebno ih je čuvati na hladnom mestu ili staviti u frižider.