PORED AJVARA I LJUTENICE OBAVEZNO NAPRAVITE I OVU TEGLICU: Pinđur na starinski način kakav se pravi na jugu Srbije

Naučite da spremate pinđur po tradicionalnom receptu.

Shutterstock

Uz ajvar i ljutenicu, pinđur je specijalitet bez kog ne može da se zamisli zimnica na našim prostorima. Pinđur je jelo koje je izvorno makedonsko, ali se recept brzo raširio po celom Balkanu. Sada svaka domaćica ima neki svoj način pripreme ovg namaza. Ono što je zajednično u osnovi jesu paprike i paradajz - ostale dodatke domaćice dodaju po svom ličnom ukusu.

Sastojci:

  • 9 kg mesnatih crvenih paprika
  • 2 glavice belog luka
  • 5 kašika šećera
  • 4 kg paradajza
  • 4 dl ulja
  • 4 dl vinskog sirćeta
  • 2 veze peršuna
  • ulje za dolivanje
  • so po ukusu

Priprema:

Paprike ispecite, oljuštite, dobro ocedite, pa iskidajte na rezance ili isecite nožem. Paradajz oljuštite, iseckajte i kuvajte sa šećerom dok se masa ne prepolovi. Dodajte paprike, ulje, so, beli luk i peršun i pržite do željene gustine. Na kraju dodajte sirće, prokuvajte i sipajte u vruće tegle. Ostavite u mlakoj rerni do ujutru da se uhvati korica. Sipajte u svaku teglu po prst ulja, zatvorite ih i ostavite na hladnom.