Domaći džem od višanja sa limunom

Ovaj domaći džem od višanja je pravi letnji specijalitet koji miriše na detinjstvo.
Domaći džem od višanja sa limunom Foto: Printscreen/Youtube/Cookist Wow

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih višanja (mereno bez koštica)
  • 350 g šećera
  • Sok od 1 limuna
  • Rendana kora od 1 limuna

Priprema:

Uvek se znalo – čim višnje omekšaju na suncu i zamirišu kraj bašte, vreme je za kuvanje džema. Ovaj recept se prenosi s kolena na koleno – jednostavan je, ali pun duše i ukusa kakav samo domaće može da ima.

Savet:

Ako volite gušći džem, dodajte pola kašičice pektina ili izrendajte pola zelene jabuke dok se kuva.

U većoj posudi sjedinite višnje, šećer, sok i koru limuna. Dobro promešajte kašikom. Pokrijte i ostavite da se marinira oko 2 sata, dok višnje ne puste sok. Sipajte sve u šerpu i kuvajte na tihoj vatri oko 1 sat. Povremeno mešajte da ne zagori. Izvadite veće komade kore limuna. Po želji usitnite džem štapnim mikserom – možete ga ostaviti glatkog ili sa komadićima.

Vruć džem sipajte u prethodno sterilisane tegle, dobro zatvorite i okrenite naopako da se vakumira.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Pita sa višnjama  Izvor: Instagram/cooking__diaries_